Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин розповів, із чим ітиме на вибори

Вівторок, 20 жовтня 2009, 17:34

Спікер Володимир Литвин, який буде балотуватися в президенти, вважає, що Україні потрібно змагання ідей, а не обіцянок чи "боротьба з носіями ідей".

Про це він заявив в інтерв’ю лондонській студії української служби "Бі-Бі-Сі" в Англії.

На запитання, навіщо йому посада президента в умовах обмеженості президентських повноважень після конституційних змін 2004-2005 років та боротьби президентської та урядової гілки влади, спікер заявив: "Це рівнозначно якби ви мене запитали, навіщо мені Україна".

"Президент повинен бути уособленням України, обличчям України, він має бути арбітром нації, акумулювати всі настрої, віддзеркалювати їх і проголошувати той курс, який дістане підтримку всього українського суспільства. Він повинен відігравати роль провідника нації, бути гарантом Конституції. І не потрібно говорити про обмежені можливості", - сказав Литвин і навів приклад Польщі в аналогічній ситуації.

"Ми повинні дивитися, які зміни можна зробити, маємо говорити про втрачені можливості України, бо надії на демократичний прорив, які отримала Україна у 2004 році, були знівельовані. І можна говорити про такий показник, як ВВП. Сьогодні ми за цим показником перебуваємо на рівні 2004 року", - наголосив спікер.

"Сьогодні саме той момент, коли ми говорили про сьогодення і майбутнє України і серйозна розмова, і правда, як базова можливість для подальших розмов, має відбутися сьогодні", - сказав він.

"Нам врешті-решт треба наважитись на здійснення серйозних реформ в інтересах українського народу. А суцільне загравання є однією з причин, які завели Україну у глухий кут", - переконаний Литвин.

Він переконаний, що "потрібна правда для українського народу, а після того – серйозна робота". Натомість, на думку спікера, "викиди компромату, які ми маємо сьогодні – це не намагання встановити істину, а намагання "добити" або принизити свого опонента".

"Потрібне змагання ідей, а не боротьба з носіями ідей, що є нашою усталеною практикою, потрібно відмовитися від класового підходу, який домінує в українському житті і політикумі", - вважає Литвин.

Окреслюючи ідею, з якою він ітиме на вибори президента, спікер сказав: "Насамперед, це встановлення балансів – що Україна має і що Україні потрібно. І що ми повинні зробити, щоб країна жила".

"Після того нам потрібно провести інвентаризацію в економічному плані. Насамперед забезпечити виконання людьми, які по-суті взяли у приватну власність Україну, тих зобов’язань, які вони висували. По-друге, рішуче наведення порядку з землею, оскільки у нас в тіньовий спосіб земля перейшла у приватні руки", - додав він.

Литвин також зазначив, що виступатиме за придушення корупції, вирішення проблеми тіньової економіки, "рішучі заходи з модернізації економіки", скорочення адміністративного апарату, "повну деполітизація правоохоронної структури", побудову боєздатних збройних сил", проблему довкілля.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування