Україні пророкують дисбаланс за підвищені "стандарти"

Середа, 21 жовтня 2009, 10:40

Після остаточного ухвалення закону про підвищення соціальних стандартів виникне величезний дисбаланс у фінансовій системі України.

Таку думку висловив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

"Виходячи з досвіду попередніх років, уряд не має інших альтернатив у пошуку додаткових джерел фінансування, окрім емісії Національного банку через викуп облігацій державної позики", - зазначає він.

"Збільшення грошової маси призведе до девальвації грошової одиниці й до підвищення рівня інфляції", - застерігає експерт.

Крім того, на його думку, оскільки уряд не виконує зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом – зокрема, зменшити дефіцит бюджету, підвищити ціни на газ для державних підприємств і населення та реформувати банківську галузь – отримання наступного траншу кредиту МВФ стає для України дедалі проблематичнішим.

Як відомо, у вівторок Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2010 році".

Автор документу, депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський, запропонував збільшити мінімальну зарплату з 1 листопада поточного року до 744 гривень, а з 1 грудня наступного – до 922 гривень, прожитковий мінімум – до 701 та 875 гривень відповідно.

Проект закону знайшов широку підтримку з боку "регіоналів", які наполягали на підвищенні соцстандартів, комуністів та Блоку Литвина. Проголосувала "за" і частина НУ-НС. Натомість представники БЮТ заявляють, що збільшення соціальних видатків буде мати для економіки України катастрофічні наслідки.

Заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук каже, що джерел фінансування цих видатків у держави немає, і для реалізації положень законопроекту держава буде змушена зменшити кількість працівників бюджетної сфери на 45%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування