Україні загрожує дефіцит ліків?

Середа, 21 жовтня 2009, 14:26

Запровадження мораторію на підвищення цін на ліки призведе до їх дефіциту в Україні, заявляють фармацевти.

Вони закликають президента накласти вето на закон про мораторій, прийнятий Верховною Радою у вівторок, передає "Німецька хвиля".

Прихильники цінового мораторію у фармацевтичній сфері очікують, що "замороження" цін на ліки на рівні 2008-го року допоможе уникнути подальшого подорожчання медикаментів в умовах фінансової скрути.

Водночас, фармацевти застерігають, що вже через кілька тижнів після замороження цін на ліки з українських аптек можуть зникнути більшість препаратів – і не лише імпортних.

Речник української фармацевтичної корпорації "Артеріум" Олена Азарова каже, що оголошення мораторію на підвищення цін на ліки вщент зруйнує вітчизняну фармацевтичну галузь.

"Розвиток ситуації за сценарієм Верховної Ради призведе до дефіциту лікарських препаратів на українському ринку і зниження соціального захисту населення", - прогнозує вона.

"А в довгостроковій перспективі принципово зміниться система забезпечення населення ліками, оскільки приватний капітал втратить до цього сектору інтерес", - додає Азарова.

За її словами, після цього саме на державу ляжуть витрати зі створення альтернативної системи забезпечення населення ліками.

Хоча самі медики погоджуються, що лікуватися в Україні нині стало надто дорого.

"Все, що робиться в українському фармацевтичному бізнесі, – це просто неподобство", - сказав головний учений секретар Академії медичних наук України Володимир Міхньов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування