Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Заході обіцяють швидкий виборчий "вирок" Україні, від якої втомились

Четвер, 22 жовтня 2009, 15:56
ОБСЄ буде сильно представлена на майбутніх президентських виборах в Україні і вже у день голосування скаже, наскільки чесними і прозорими вони були.

Про це заявив депутат Бундестагу Манфред Ґрунд (Німеччина), який буде серед спостерігачів на виборах, в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

На запитання, чи очікує він фальсифікацій на виборах президента України у січні 2010 року, Ґрунд сказав: "Фальсифікацій ніколи не можна виключати. Вибори фальсифікують до голосування, під час голосування або й під час підрахунку голосів".

"ОБСЄ й цього разу буде сильно представлена на виборах в Україні. По всій країні працюватимуть декілька сотень груп спостерігачів. Вже у день голосування ми зможемо об’єктивно заявити, наскільки чесними і прозорими були ці вибори", - заявив він.

За словами німецького депутата, "як би там не було, а "помаранчева революція", - а з нею пов’язані прізвища і (Віктора) Ющенка, і (Юлії) Тимошенко, - зробила українське суспільство більш відкритим і вільним; тепер у цій країні, принаймні, можлива нормальна зміна влади за європейськими правилами".

"Дуже сумно, що Ющенко і Тимошенко витрачали багато енергії на боротьбу один з одним. Це дуже загальмувало політичний і економічний розвиток країни. Через ворожнечу Ющенка і Тимошенко Україна радше перетворилася на розмінну монету у міжнародній політиці, замість того, щоб бути активним гравцем", - сказав Ґрунд.

Німецький депутат, який у своїй країні виступає на підтримку України, зізнався, що на Заході втомилися від того, як розвиваються події в Україні після 2004 року.

"Я втомився. Все, що протягом останніх п’яти років сталося в Україні, пов’язано лише з особистостями. Ніколи не йдеться про реальну політику чи економіку – завжди йдеться про клани, владу, протистояння – про те, хто з ким і як", - сказав Ґрунд.

"На Заході дуже втомилися від цього: Україна тупцює на місці замість того, щоб йти шляхом модернізації. І не можна зрозуміти, хто ж конкретно заважає йти цим шляхом", - наголосив він.

"Конкретно у співпраці з Німеччиною не використано величезні можливості: приміром, у сфері залучення високих технологій енергозбереження, аби знизити залежність від Росії", - додав депутат Бундестагу.

Він зазначив, що в Берліні, "зацікавлені у тому, аби стабілізувалася внутрішньополітична ситуація в Україні, щоб Україна була сильною і цілісною, щоб її не шматували на Схід і Захід; зацікавлені у тому, щоби політика Києва була прагматичною – аби була плідна співпраця з Європейським союзом, але також і з Росією".

Ґрунд також зазначив, що у питаннях НАТО, Східного партнерства, зони вільної торгівлі тощо "Україні потрібна політична визначеність і президент, для якого інтереси держави вищі, ніж його власні".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування