Росії буде непросто уламати Туреччину на обхідну трубу

Субота, 24 жовтня 2009, 08:59

Росії важко буде отримати згоду Туреччини на будівництво газопроводу "Південний потік".

Про це заявив посол України в Туреччині Сергій Корсунський у статті для "Дзеркала тижня".

"Є обґрунтовані сумніви, що згода Туреччини щодо "Південного потоку" буде дана так легко", - зазначив він.

"Не можна не брати до уваги позицію ЄС, який, хоча і не без внутрішньої боротьби за участю Німеччини, Франції та Італії, все-таки прийняв рішення про включення проекту "Набукко" до числа пріоритетних", - заявив посол.

Корсунський підкреслив, що на політичному рівні ці два проекти оголошені "не конкуруючими", в той же час для професіоналів абсолютно очевидно - просування ідеї "Південного потоку" має на меті загальмувати, а в ідеалі - перешкодити будівництву газопроводу "Набукко".

При цьому, за його словами, неодноразові заяви російських чиновників і представників "Газпрому" після серпневого візиту до Туреччини прем'єра Росії Володимира Путіна, про те, що Туреччина дала добро на проходження "Південного потоку" через свої територіальні води, не відповідають дійсності.

"Хотілося б внести ясність: Туреччина дала добро на проведення попередніх геолого-геофізичних досліджень в районі можливого проходження маршруту цього газопроводу", - пояснив він.

"А рішення щодо ступеня участі Туреччини в проекті буде ухвалене лише після отримання звіту про ці роботи і з урахуванням всього комплексу геополітичних та екологічних факторів", - заявив Корсунський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування