Коаліцію будуть "добивати"?

Вівторок, 27 жовтня 2009, 10:03

У секретаріат Верховної Ради здано 38 підписів за зміну керівництва фракції НУ-НС, але йдеться не про одну, а про п'ять заяв із однаковим текстом.

Як пише газета "Сегодня", під однією з них – лише прізвище Арсенія Яценюка.

Друга заява – від президентської "За Україну!" (15 підписів плюс підпис Поляченка на окремому листі).

Третє – від УНП Юрія Костенка (6).

Четверте – від "Єдиного центру" (8 підписів – 5 нинішніх членів ЄЦ плюс Оксана Білозір, Юрій Бут та Іван Плющ).

І п'яте, з 7 підписами – "збірне", підписане: Ігор Палиця, Ольга Герасим’юк, Ірина Геращенко, Руслан Князевич, Владислав Каськів, Юрій Ключковський і Тарас Стецьків. Але вже в понеділок двоє відмовилися від підписів.

Стецьків сказав виданню, що проти Мартиненка підпис не ставив, а "змовники" використовують старі підписи під якимись іншими заявами.

А Олександр Клименко з УНП заявив, що на засіданні фракції не був присутній, а такі питання вирішуються тільки на засіданнях.

На запитання, чи проголосує він проти Мартиненка на засіданні, Клименко відповів, що, на його думку, такого голосування не буде.

"БЮТ робить усе можливе, щоб зірвати звільнення підконтрольного їм голови фракції", - сказав один із "підписантів" Андрій Парубій.

А інший на умовах анонімності сказав, що в резерві у них є Микола Круць і Станислав Довгий, які що не підписалися (Довгий перебуває закордоном). Він упевнений не тільки в тому, що зняття Мартиненка відбудеться, але й у тому, що за його зміну – В'ячеслава Кириленка – проголосують понад 40 депутатів.

Водночас, цей учасник "змови" сказав, що 37 голосів за вихід НУ-НС із коаліції немає – частина підписантів боїться розпуску ВР і втрати мандатів.

Крім того, нове керівництво фракції й окремі групи можуть почати "торгуватися" з прем'єром Юлією Тимошенко. З іншого боку, депутатів може мотивувати і президент Віктор Ющенко гарантіями потрапляння до його виборчого списку, пише газета.

Видання припускає, що "якщо президенту вдасться забезпечити вихід НУ-НС із коаліції, можливі три варіанти": 1) ВР без коаліції проіснує до виборів і в нового президента будуть усі підстави для її розпуску; 2) за розвалом коаліції іде голосування за недовіру Кабміну; 3) у середині листопада Ющенко оголошує дострокові вибори Ради на 17 січня, одночасно з президентськими.

Водночас, за даними газети, у Партії регіонів, наприклад, ще не прийняли остаточного рішення: чи вплутуватися їм в історію з відставкою Кабміну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування