Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Джемілєв відмовився від охорони, але просить у Луценка зброю

Вівторок, 27 жовтня 2009, 11:50

За радикальними ісламістами, які готували убивство лідера кримськотатарського меджлісу Мустафи Джемілєва, стоять російські спецслужби.

Про це в інтерв`ю УНІАН заявив сам Джемілєв, посилаючись на джерела в дипломатичних колах.

Зокрема, лідер кримських татар зазначив, що "все, сказане міністром Юрієм Луценком, має під собою підстави". "До МВС надійшла інформація про те, що мене засудили до смерті, і вчора (26 жовтня) були здійснені превентивні арешти", - додав він.

Але, за словами Джемілєва, "заарештованих навряд чи можна вважати ініціаторами підготовлюваного теракту і терактів узагалі - це неадекватні люди, з тих, які не визнають владу і рвуть паспорти, але ці люди лише знаряддя".

"Наскільки мені відомо з дипломатичних джерел, розробляла план безпорядків російська спецслужба, а конкретно – ГРУ (Головне розвідувальне управління РФ), виконавцем у якійсь частині мав стати Рустам Кадиров, а ці люди - лише низова ланка", - додав він.

Лідер Меджлісу повідомив, що в понеділок він майже півгодини спілкувався з міністром внутрішніх справ, який запропонував йому охорону.

"На що я відповів: якщо за цим вироком стояли великі держави, то додаткова охорона мені не допоможе, поки що просто дайте дозвіл на носіння зброї моїй охороні", - розповів Джемілєв.

Що стосується суті конфлікту, зазначив політик, то, "справді, у Духовного управління мусульман України і радикальних організацій ісламізму є взаємне неприйняття".

"Оскільки все, що запропоноване радикалами, не має нічого спільного з ісламом. Власне кажучи, тут навіть слід говорити не про радикалізм, а про екстремізм, що не виключає терор", - зауважив депутат.

За словами Джемілєва, для нього "очевидно, що до створення таких організацій в Україні можуть бути причетні ті держави, які не бажають зміцнення демократичної України".

Також він не виключив, що нинішня ситуація виникла ще й тому, що влада хотіла ослабити монолітність кримськотатарського руху, розбивши його такими угрупованнями.

"Ми знаємо про те, що серед українських чиновників є й такі, що сприяють створенню в Криму "паралельного" Муфтіяту. Але, бажаючи ослабити кримських татар, в результаті ослабили державну безпеку. Звісна річ, такі чиновники мають бути покарані", - заявив Джемілєв.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування