Україна має посилити контроль через "свинячий грип"

Середа, 28 жовтня 2009, 09:03

Епідеміологічний контроль в Україні в умовах поширення вірусу A/H1N1, відомого як "свинячий грип", слід посилити.

Таку думку висловила медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

Кожен лікар повинен чітко розуміти, в яких випадках брати проби на A/H1N1 та куди їх скеровувати.

По всьому світі зростає кількість випадків інфікування новим вірусом, а в Україні ні, констатує експерт ЮНІСЕФ. На разі, в Україні зареєстровано лише два випадки.

"Але ж кордони не можуть бути на замку. Тут напевно є такі випадки, але вони не виявляються поки що. Треба посилити цю систему виявлення. Наскільки я знаю, то спеціалісти в Україні зараз працюють над удосконаленням цієї системи", - сказала медексперт Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ.

Булавінова вважає, що убезпечити українців може лікувальна мережа з гарно оснащеними відділеннями інтенсивної терапії, що є критичним для лікування хворих з тяжкими ускладненнями грипу A/H1N1, широка поінформованість медиків та вакцинація.

"Але я не думаю, що кількість вакцини проти пандемічного грипу в Україні буде настільки великою, щоб провакцинувати все населення. Скоріше мова йтиме про вакцинацію медпрацівників, або людей, які працюють на життєзабезпечуючих об’єктах, наприклад, на електростанціях", - зауважила експерт.

В Українi посилено протиепiдемiчнi заходи в аеропортах i на державному кордонi, а також здiйснюється монiторинг циркуляцiї збудникiв грипу A/H1N1.

Як повідомило у вівторок Міністерство охорони здоров'я України, Державна санітарно-епiдемiологiчна служба проводить протиепiдемiчнi заходи стосовно осiб, якi прибувають до України з країн, де зареєстрованi випадки захворювання на "свинячий грип".

Україна закуповуватиме вакцину проти свинячого грипу А/H1N1 у країн, що виробляють її, якщо в цьому буде необхiднiсть, повiдомив раніше перший заступник мiнiстра охорони здоров'я, головний державний санiтарний лiкар України Олександр Бiловол.

"Ми провели переговори iз Всесвiтньою органiзацiєю охорони здоров'я, ЮНIСЕФ i подали вiдповiдну заявку. Якщо буде необхiднiсть, закуповуватимемо", - сказав вiн минулого тижня на прес-конференцiї у Києвi.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...