Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газ України" вимагає віддати борги, інакше люди будуть мерзнути

Середа, 28 жовтня 2009, 11:03

"Газ України" вимагає від підприємств теплокомуненерго терміново погасити борги за газ за минулий опалювальний сезон.

За повідомленням прес-служби державної компанії, на 27 жовтня цього року, залишається значною заборгованість теплопостачальників перед "Газ України" за природний газ, спожитий з 1 жовтня 2008 року: сума боргу – 2,47 млрд. грн., рівень оплати – 72%.

Крім того, борг АЕК "Київенерго" за спожитий у 2008-2009 роках природний газ перевищує 783,1 млн. грн., рівень оплати у 2009 році – 61%.

Найбільшу заборгованість мають підприємства ТКЕ Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Запорізької, Луганської, Одеської областей (борг кожного регіону за газ, спожитий з 1 жовтня минулого року, перевищує 100 млн. грн.).

Серед таких підприємств ТКЕ найбільші борги за газ за вказаний період накопичили "Донецьктеплокомуненерго", Запорізький концерн "Міські теплові мережі", "Криворіжтепломережа", "Донецькміськтепломережа", комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси", "Криворізька теплоцентраль", "ТЕЦ-3" Харкова.

Значна кількість теплопостачальних підприємств ще не в повній мірі використали можливість зменшити заборгованість за газ відповідно до постанови Кабінету міністрів від 5 березня 2009 року, яка визначає порядок компенсації з держбюджету різниці в тарифах.

Загалом теплопостачальні підприємства не провели відповідних протоколів на суму понад 186,77 млн. грн. Також понад 165,7 млн. грн. складає залишок непроведених протоколів у АЕК "Київенерго", зазначають у "Газ України".

За твердженням цієї ДК, "низький рівень оплати за газ окремих підприємств ТКЕ є результатом безгосподарності їх керівників та неефективного керівництва з боку місцевих органів влади".

"Внаслідок такої безгосподарності та бездіяльності в окремих населених пунктах страждають їхні жителі, які загалом сумлінно сплачують за надані комунальні послуги, в т.ч. й за теплову енергію", - наголошує компанія.

"Газ України" вимагає від керівників підприємств ТКЕ та місцевих органів влади терміново погасити заборгованість за спожитий природний газ.

"Повні розрахунки за газ є умовою укладання договорів компанії з підприємствами ТКЕ на постачання природного газу протягом опалювального сезону 2009-2010 рр., виділення планових обсягів газу", - наголошує ДК.

Відповідно до вимог постанови Кабміну від 27 грудня 2001 року, імпортований газ реалізується в Україні лише за умови 100%-вої оплати споживачами використаного газу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування