Затулін: Україна вибиратиме "за" чи "проти" союзу з Росією

Середа, 28 жовтня 2009, 14:40

На президентських виборах у 2010 році Україна буде вибирати "за" чи "проти" союзу з Росією.

Про це заявив депутат Держдуми РФ, директор інституту країн СНД Костянтин Затулін під час відеозв'язку на міжнародній науково-практичній конференції "Російсько-українські відносини. Перед вибором", повідомляє "ОстроВ".

Затулін зазначив, що зараз багато говорять про проросійських кандидатів.

"З різними цілями привласнюють цей титул. Одні щиро вважають, що це плюс кандидата, якщо його назвуть проросійським. А інші не менш щиро сподіваються, що це віджахне виборця від голосування за того чи іншого політика, який претендує на цей статус", - сказав російський депутат.

Водночас, Затулін зазначив, що проросійський кандидат, на його думку, - "це людина, яка відрізняється від усякого іншого кандидата тим, що вважає, що відносини Росії з Україною – це не дрібниця".

"Ми не чекаємо від людей, які щиро прагнуть до розвитку російсько-українських відносин, готові на найвищій посаді в Україні гарантувати розвиток цих відносин, що вони не будуть з нами сперечатися або виступати за підвищення російських відпускних цін на газ для України. Ми в Росії взагалі не схожі на ідіотів", - заявив він.

Затулін також зазначив, що Росію періодично звинувачують у втручанні у справи України.

"Причиною такого втручання є тільки одне: змусити думати, як це зробив у своєму листі президент Російської Федерації Медведєв, про користь російсько-української співпраці... Це бажання бути разом з Україною", - запевнив Затулін.

Він підкреслив, що не закликає українців голосувати за когось.

"Я закликаю вас розглянути в програмах кандидатів у їхньому минулому і теперішньому аргументи на користь україно-російського зближення, кому ви в цьому сенсі довіряєте", - підкреслив депутат Держдуми РФ.

Затулін звертався до учасників донецької конференції через відеозв'язок зі свого кабінету, тому що не міг приїхати в Донецьк через постанову про заборону на відвідування ним території України, яка продовжує діяти.

За інформацією "Інтерфакс-Україна", він не збирався заради конференції перетинати кордон України, бо знав про цю заборону.

Депутат Держдуми РФ повідомив агентству, що звернувся до Міністерства закордонних справ Росії з проханням з'ясувати, коли Україна зніме з нього статус персони нон-грата.

Затулін зазначив, що звертався до посла України в Росії Костянтина Грищенка з проханням роз'яснити ситуацію, але не отримав жодних пояснень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування