Ющенко і Тимошенко відмовили Європі. Ющенко образився?

Четвер, 29 жовтня 2009, 08:13

Президент Віктор Ющенко і прем'єр Юлія Тимошенко не братимуть участі в саміті Європейської народної партії в четвер, хоча запрошені.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", однією з причин відмови Ющенка стало те, що президент ЄНП Вілфред Мартенс підтримав президентські амбіції Тимошенко.

Про те, що президент і прем'єр України не візьмуть участі у саміті ЄНП у Брюсселі 28 жовтня повідомили в середу джерела в секретаріаті цієї партії.

"Ми розуміємо, що в Україні саме починається виборча кампанія, і, мабуть, нашим колегам потрібно бути на місці (в Україні)", - заявило джерело.

Утім, в ЄНП розуміють, що передвиборна зайнятість Ющенка і Тимошенко лише привід для відмови від поїздки до Брюсселя – представник партії висловив надію, що у грудні вони відвідають урочистий конгрес ЄНП у Бонні.

Рішення відмовитися від поїздки до Брюсселю президент і прем'єр прийняли протягом останнього тижня.

За інформацією газети, одним із мотивів Ющенка стала відкрита підтримка президентських амбіцій Тимошенко президентом ЄНП.

Як відомо, на з'їзді БЮТ у минулу суботу перший віце-прем'єр Олександр Турчинов зачитав зі сцени на Майдані Незалежності лист Мартенса до Тимошенко.

"Вашу готовність приймати важкі рішення, включаючи боротьбу з корупцією, відзначили й оцінили в усьому світі. Ви дійсно готові очолити Україну і вести її вперед як президент", - ідеться у зверненні лідера ЄНП.

Ющенко вже пропускав декілька самітів Європейської народної партії у 2008 році – нібито також через дружбу Мартенса і Тимошенко.

Причини відмови прем'єра від поїздки до Брюсселю достовірно невідомі.

Прес-секретар прем'єра Марина Сорока повідомила, що Тимошенко цього дня буде зайнята на засіданні Кабміну, і запевнила, що у грудні прем'єр обов'язково відвідає Боннський конгрес ЄНП.

Саміти ЄНП проводяться перед початком засідань Європейської ради – вищого керівного органу Євросоюзу. Ющенко і Тимошенко запрошують на ці саміти як керівників партій, асоційованих із ЄНП.

Традиційно саміти використовують як майданчик для переговорів із керівництвом інших держав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування