У Європі вважають, що Ющенко відповідатиме за ідею Януковича

Четвер, 29 жовтня 2009, 18:14

Лідери ЄС висловлюють стурбованість у зв'язку з законом про підвищення соцстандартів.

Як заявив віце-прем'єр Григорій Немиря європейські лідери вважають, що цей закон ставить під загрозу продовження програми МВФ, а також перспективу надання з боку ЄС макрофінансової допомоги.

Крім того, як випливає зі слів віце-прем'єра, відповідальність за можливі негативні наслідки лягає на президента Віктора Ющенка.

Такий зміст розмови з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, президентом Європарламенту, прем'єром Швеції Фредріком Рейнфелдтом, а також канцлером Німеччини Ангелою Меркель повідомив після закінчення зустрічей сам Немиря.

"Було зрозуміло, що всі ці лідери уважно стежать за ситуацією в Україні, зокрема, за останніми подіями, пов'язаними з серйозними загрозами продовження програми stand-by МВФ", - сказав він.

"Всі висловили стурбованість у зв'язку з наміром президента (Ющенка) не ветувати, але підписати, або тим чи іншим чином дати життя закону про підвищення мінімальних соцстандартів", - сказав Немиря.

"На їхню думку, цей крок великої відповідальності, у випадку, якщо такий крок буде зроблено, візьме на себе саме президент", - заявив віце-прем'єр.

Він стверджує, що "якщо такий крок буде зроблено, то він поставить не тільки під сумнів майбутні програми з МВФ, а й перспективу надання в плані часових рамок і обсягів макрофінансової допомоги, яка зараз обговорюється в ЄС".

"Для мене очевидно, і я донесу цю позицію до своїх колег по уряду, що повинні бути зроблені всі кроки для того, щоб відвести загрозу, яка нависла над програмою МВФ і над перспективою макрофінансової допомоги з боку ЄС", - підкреслив Немиря.

Крім того, він не виключив, що "у випадку розвитку негативного сценарію під сумнів буде поставлена і низка питань, які зараз планується обговорити під час саміту Україна-ЄС у грудні".

Разом з тим, віце-прем'єр не уточнив, які саме питання можуть бути поставлені під сумнів.

Зустрічі Немирі з лідерами ЄС відбулися в рамках саміту Європейської народної партії.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування