Медведєву натякнули на діалог із Ющенком і "тонкий прошарок"

Вівторок, 10 листопада 2009, 07:29

Президентам України і Росії необхідно відновити діалог, наголошує український посол у Москві Костянтин Грищенко.

"Відновлення діалогу на вищому рівні нам необхідне. Президентів обирає народ, і без їхньої думки, без їхньої участі вирішувати принципові питання неправильно і навряд чи можливо", - заявив він в інтерв'ю "Інтерфаксу".

"Київ до поновлення такого діалогу готовий без усяких попередніх умов", - запевнив Грищенко.

Він переконаний, що "відсутність поглибленого обміну думками не йде на користь двом країнам".

"Але ми не стоїмо на місці, працюємо далі на рівні, який дозволяє усувати багато практичних проблем, від яких залежить і економічна взаємодія, і, скажімо, комфортність перебування громадян двох країн на (їхній) території", - додав посол.

При цьому Грищенко закликав не пояснювати відсутність діалогу на вищому рівні винятково особистими взаєминами між президентами.

"Багато що залежить від тонкого прошарку радників і помічників нагорі, від того, наскільки виважено вони формують підходи, пропонують рішення для керівництва країни", - вважає український дипломат.

Він також зазначив, що рішення Росії відкласти приїзд до Києва нового посла РФ Михайла Зурабова шкодить самій же російській стороні: "Очевидно, що від відсутності посла в країні перебування втрачає в основному сторона, яка його спрямовує".

Грищенко не зміг назвати терміни прибуття нового посла РФ до Києва: "Коли їхати послу, визначати президентові Росії. Ми на це не впливаємо".

При цьому український дипломат висловив побажання, щоб відносини Росії й України "будувалися на основі партнерства і взаємної поваги інтересів одне одного так само, як це склалося, скажімо, у США й Канади".

Грищенко запевнив, що Україна не має наміру чинити перешкоди перебуванню ЧФ Росії в Криму до закінчення терміну угоду у 2017 році.

"Ніхто не ставить під сумнів, що ЧФ до кінця цього терміну повинна мати всі можливості функціонувати як ефективне з'єднання, де офіцери і матроси можуть почуватися себе комфортно", - сказав посол.

Водночас, він вказав на необхідність врегулювати деякі спірні питання – зокрема, щодо інвентаризації земельних ділянок, які знаходяться у веденні ЧФ, "припинити їхнє використання не за призначенням".

"Не думаю, що хтось зацікавлений, щоб конкретний адмірал отримував додаткові надходження від діяльності, яка не входить у його прямі службові обов'язки", - зазначив посол України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...