Скандал з Кислинським "підмочив" бізнес "липових" дипломів?

Вівторок, 10 листопада 2009, 10:46

Скандал з дипломом колишнього заступника голови СБУ Андрія Кислинського сильно зіпсував бізнес продавцям липових дипломів.

Про це пише Сегодня, зазначаючи, що українці стали масово відмовлятися від замовлених підробок.

Журналісти газети зв'язалися з представниками контор, що пропонують відповідні послуги.

За їхніми словами, багато клієнтів, дипломи яких вже були готові, відмовилися від замовлень. Через це контори тепер беруть 100%-у передоплату.

"Раніше ми брали 50%. Але коли клієнти почали один за одним скасовувати замовлення, ми "попали" на гроші - адже своїм постачальникам вже заплатили. А днями чоловік, який замовив нам диплом університету Шевченка, подзвонив і сказав: "Ви знаєте, робіть, напевно, що я закінчив університет у Сумах", - розповів продавець дипломів Анна.

Ціна "липи" залежить від року випуску і варіюється від $350 до $800.

"Грошей коштує наша послуга, рівень захисту диплома (чим новіша корочка, тим він вищий). Ціни нам встановлюють бариги, які крадуть бланки з Центру інформтехнологій при Міносвіти", - розповів консультант однієї з контор для продажу дипломів Валерій.

"По Києву є всі вузи. А деяких провінційних може не бути", - додав він.

Щоб замовити диплом, на сайті фальшиводипломників потрібно заповнити анкету, оплатити і через пару тижнів вам доставлять заповітний сертифікат, пише газета.

Єдина проблема - номер диплома буде "липовий", не зареєстрований у вузі.

"Якщо роботодавець звернеться до навчального закладу, він з легкістю дізнається, що ви там не вчилися. На те, щоб зареєструвати диплом, провести його у вузі за всіма документами, треба не менше $30 тисяч. Дуже багато кому треба давати на лапу", - сказав Валерій.

У свою чергу проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Шевченка Володимир Бугров вважає цю схему нереальною.

"Дуже довгий ланцюжок людей зав'язаний на реєстрації диплома. Наш програміст, який складає заявку на диплом, декан, методист і я. Уявіть, скільки потрібно намагатися підкупити! Це просто нереально, тому такої схеми в природі не існує", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування