Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Молдова знову залишилася без президента

Вівторок, 10 листопада 2009, 12:25

Парламент Молдови не зміг обрати у вівторок президента країни.

За кандидатуру єдиного кандидата, голови Демократичної партії Маріана Лупу проголосували 53 депутати.

Для обрання глави держави необхідний 61 голос (усього в парламенті 101 депутат), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Партія комуністів, що перейшла в опозицію після парламентських виборів 29 липня, назвала президентські вибори "політичним фарсом" і відмовилася брати в них участь.

Повторні вибори повинні відбутися в 30-денний термін.

Напередодні Пленум ЦК ПКРМ зобов'язав парламентську фракцію Партії комуністів не тільки не підтримувати кандидатуру Маріана Лупу, але і не брати участь у голосуванні з виборів президента.

Лідер фракції комуністів Марія Постойко (Maria Postoico) заявила у вівторок із трибуни парламенту, що "правлячий Альянс проводить антисоціальну політику, порушує Конституцію, закони і регламент парламенту, змінив законодавство про вибори вже під час виборів".

"Усе це межує з узурпацією влади. Ми не можемо голосувати за кандидата від правлячого Альянсу. Ми не будемо брати участь у цьому політичному фарсі", - заявила Постойко.

Депутати-комуністи залишили зал засідань і, у таємному голосуванні не брали участі.

Відповідно до законодавства, повторні вибори президента повинні відбутися в 30-денний термін. Передбачається, що вони будуть призначені на 10 грудня.

У випадку, якщо президент не буде обраний і на повторних виборах, виконуючий обов'язки президента, голова парламенту Міхай Гімпу зобов'язаний буде розпустити парламент і призначити дату дострокових парламентських виборів.

Разом з тим, відповідно до ухвалиних недавно поправок у закон про вибори, парламент може бути розпущений тільки через рік з моменту останнього розпуску, тобто - після 16 червня 2010 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування