Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка пообіцяли, що Україна на Новий рік буде з газом

П'ятниця, 13 листопада 2009, 12:46

У секретаріаті президента прогнозують, що в Україні не буде газових проблем під Новий рік.

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський, повідомляє Ліга.net.

"Ті умови, які створені сьогодні в Україні, дозволяють стверджувати, що на території України жодних ризиків виникнення проблем у різдвяний період і навіть після Різдва немає. Але ще раз підкреслюю - на території України", - сказав він.

Соколовський зазначив, що в країні є достатній резерв газу в підземних сховищах для внутрішнього споживання і забезпечення транзиту.

"Відремонтована за проектними стандартами газотранспортна система, забезпечена кадрами, за транзит Україна отримала кошти - майже покрито місяць наступного року", - сказав він.

"Тобто, навіть якщо Україна не зможе оплачувати поставки газу для внутрішніх потреб, усі ці вищезгадані обставини дозволяють нам спокійно до квітня виконувати дві функції - поставки з газових сховищ, а також за рахунок власного видобутку газу українському споживачеві, і забезпечити транзит газу по нашій території", - додав Соколовський.

У свою чергу міністр енергетики Росії Сергій Шматко, виступаючи на засіданні міжурядової комісії Словаччини та Росії, заявив, що вважає малоймовірним повторення російсько-українського газового конфлікту січня 2009 року.

"Ми зробили все, щоб не допустити проблем з поставками газу до Європи, подібно до тих, які були в січні. Розраховуємо працювати в тісному контакті з нашими партнерами для недопущення провокацій у цій частині", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Міністр додав, що у Росії "немає підстав вважати, що немає визначеності з конкретних укладених договорів як з боку споживачів, так і з Україною".

"Будемо вживати всіх зусиль для забезпечення безперебійних поставок газу", - сказав він.

"Ми розраховуємо, що поставки російського газу будуть своєчасно оплачуватись українською стороною. Ми знаємо, що така можливість є", - сказав Шматко.

Як відомо, раніше прем'єр Росії Володимир Путін заявив, що Росія скоротить поставки газу в Україну у випадку несанкціонованого відбору.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування