Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко припускає, що йому доведеться їхати у Конго

Неділя, 15 листопада 2009, 10:47

Міністр закордонних справ Петро Порошенко може особисто виїхати в Конго.

Він має намір це зробити, якщо українському послу не буде забезпечено доступ для дипломатичного захисту затриманих моряків судна Island of Luck, яке затримано поблизу берегів Конго, повідомляє УНІАН.

"Якщо до середи нашому послу, який за моїм дорученням вилетів у Конго, не дадуть доступ для дипломатичного захисту наших громадян, значить там буде міністр. Якщо там буде міністр, то доступ для захисту наших громадян буде забезпечено", - запевнив Порошенко.

Він висловив переконання, "якщо наша людина потрапила не за своєю виною у складну ситуацію закордоном – для цього й потрібно міністерство закордонних справ, щоб людина відчувала, що держава за неї піклується".

"І це буде ефективна допомога. Принаймні, до цього я налаштовую представників закордонних представництв", - зазначив міністр.

Крім того, за ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова Порошенка з міністром закордонних справ Конго Алексісом Тамбве Мвамба, повідомляє прес-служба МЗС.

"Порошенко порушив питання дій місцевої влади Матаді щодо українських моряків-членів екіпажу судна "Island of Luck", які були незаконно затримані 23 жовтня в порту Матаді і абсолютно бездоказово звинувачені у злочині проти громадянина Конго", - зазначається у повідомленні.

"Міністр висловив обурення конголезькому міністрові у зв`язку з порушення відповідної Віденської конвенції в частині недопуску посла України в Габоні, який за наказом Порошенка терміново прибув до Конго для надання дипломатичного захисту нашим морякам", - заявили у МЗС.

"Він наголосив, що вимагає негайного усунення всіх перешкод для зустрічі з українськими моряками в Матаді", - повідомила прес-служба.

Порошенко заявив про "неприпустимість порушення норм міжнародного права, необхідність провадження об’єктивного розслідування обставин справи і висловив сподівання, що вже найближчим часом українські моряки будуть повернуті на судно".

Мвамба запевнив Порошенка в тому, що "особисто опікуватиметься справою українських моряків, і вже наступного тижня буде готовий поінформувати українського міністра про стан вирішення проблеми".

"Він пообіцяв надати всіляке сприяння послу України в Габоні під час його місії в Матаді. Міністр запевнив Порошенка в тому, що конголезька сторона зацікавлена в якнайскорішому вирішенню проблеми", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, з 20 жовтня судно "Island of Luck" утримується в Матаді.

Троє членів екіпажу перебувають у в`язниці за звинуваченням у тому, що вони нібито викинули за борт кількох безбілетних пасажирів, один з яких потонув. Із 23 членів екіпажу 15 - українці, 4 - громадяни РФ, по одному з Індії і Гани, 2 - з М`янми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...