Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поступки Москви будуть дорого коштувати - Яценюк

Неділя, 15 листопада 2009, 14:03

Російські поступки в газовому питанні дуже дорого коштуватимуть Україні.

Про це заявив кандидат на пост президента Арсеній Яценюк на прес-конференції в Кіровограді, коментуючи заяву прем’єра Юлії Тимошенко про намір обговорити з російським колегою оптимізацію цін на газ, повідомляє прес-служба Фронту змін.

"Оптимізація" відбулася ще в січні поточного року, коли російський "Газпром" отримав найоптимальнішу ціну за свій газ, а Україна вимушена сплачувати росіянам за газ шляхом боргових зобов’язань чи то перед Вашингтоном, чи то перед українським Нацбанком", - сказав він.

За словами Яценюка, газова тема використовується Тимошенко у передвиборчих цілях: "Вибори на носі, й треба показати якусь перемогу".

"Ситуація виглядає так: ми набралися боргів, заплатили росіянам за газ, а перед виборами треба показати, що нам зменшили ціну на 5%, наприклад. І сказати: це ж велика перемога! А те, що в Європі ціна на газ на 20% нижча, ніж в Україні, – це нічого", - сказав він.

"Навіть якщо будуть якісь поступки, то я розумію, що ці поступки з російської сторони будуть Україні коштувати так дорого, що і новий президент, і новий уряд будуть довго за це розраховуватися. А точніше, за це все буде розраховуватися український народ", - вважає політик.

За його словами, підписаний Тимошенко газовий контракт "фактично передбачав повні права російського "Газпрому" на весь український енергетичний ринок, зокрема й на українську газотранспортну систему".

"Те, що Україна не добрала значні обсяги газу, означає тільки одне: Україна ще й заборгувала Росії штрафних санкцій – там вже близько 50 мільярдів гривень набігло. Їх ніхто нікому просто так не прощає", - зазначив він.

"Нової угоди немає, і навіть якщо ця угода з'явиться, я чудово розумію, що вона буде передбачати, з одного боку, зменшення економічних санкцій, але з іншого – збільшення політичного тиску", - підкреслив Яценюк.

"Ми рік за роком добровільно здаємо свою власність, свої інтереси і свій ринок – це персональна заслуга Тимошенко. Так багато ніхто не зробив для здачі українського енергетичного ринку, як зроблено нею. Вона – фахівець, ще з часів "Єдиних енергетичних систем" знає, як це робиться", - вважає кандидат у президенти.

Яценюк заявив, що для виходу з цієї ситуації необхідне формування спільної енергетичної політики з Росією та Євросоюзом та створення енергетичного консорціуму між Україною, Росією та ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...