Пукач не дав вагомих "зачіпок", а Мельниченко припас "убивчі" плівки?

Понеділок, 16 листопада 2009, 10:25

Олексій Пукач, імовірно, сказав слідству, що знищити Георгія Гонгадзе йому доручив екс-голова МВС Юрій Кравченко після зустрічі з Володимиром Литвиним.

Про це пише газета "Сегодня", якій стали відомі деякі подробиці свідчень Пукача, які той дав у СБУ одразу після свого затримання.

Нібито Пукач розповів, що завдання щодо знищення Гонгадзе перед ним поставив нині покійний Кравченко незабаром після того, як вийшов із кабінету Литвина, який у 2000 році був головою Адміністрації президента Леоніда Кучми.

Це і є головна прив'язка справи Гонгадзе до "небожителів", про яких згадував президент Віктор Ющенко із посиланням на свідчення Пукача, пише газета.

Якщо це справді так – і Пукач потім на допитах у Генпрокуратурі не згадав нічого нового – то, як вважають юристи, Литвину і тим більше Кучмі не важко буде відбитися від обвинувачень.

На думку колишнього першого заступника генпрокурора, нині відомого адвоката Юрія Гайсинського, з цих свідчень виходить, що "Пукач не чув розмови Кравченка з Литвиним".

"Її (розмову) міг би переказати Кравченко (але він мертвий), або Литвин – але той навряд чи раптом скаже, що нібито наказав міністру вбити Гонагдзе. Інакше довести гіпотетичну провину Литвина неможливо", - зазначив юрист.

Того ж думки дотримується відомий адвокат Віктор Петруненко.

"Хтось може припустити, що є зв'язок між зустріччю Кравченка з Литвиним і наказом Пукачу вбити журналіста. Але, висловлюючись юридичною мовою, це буде недостовірне припущення. Адже ніхто точно не знає, про що говорили Литвин і Кравченко, крім них самих. А Кравченко міг отримати вказівку вбити журналіста (якщо взагалі отримував таку) й до зустрічі з Литвиним від іншого", - сказав він.

За словами Гайсинського, не допоможуть обвинуваченню і плівки Миколи Мельниченка, навіть якщо їх визнають автентичними.

"Так, Кучма лає на них журналіста, щось говорить щодо "віддати чеченцям", але це – не вказівка убити. І якщо на допитах екс-президент буде стверджувати, що нічого поганого не мав на увазі, то закон зобов’язує слідство тлумачити те, що сталося, на користь підозрюваного", - сказав він.

Водночас, сам Мельниченко заявив, що в нього в запасі є ще раніше неопубліковані плівки з більш прямими доказами провини "небожителів".

"Ці плівки невідомі ні Кучмі, ні широкій громадськості. Я їх не публікую, щоб не дати можливість замовникам убивства підготувати собі алібі. Вони ще не проходили експертизу, але в потрібний момент пройдуть. Я в їхній справжності упевнений", - заявив Мельниченко виданню.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування