Україні не оминути тиску Кремля, вважають на Заході

Понеділок, 16 листопада 2009, 13:59

Україні, з огляду на вибори, не оминути політичного та економічного тиску з боку Кремля.

Таку думку висловив лідер британської делегації в Парламентській асамблеї НАТО Брюс Джордж в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Складність України полягає в тому, що значна частина її населення усвідомлює себе радше росіянами, ніж українцями", - сказав він.

"Росію дуже обурило те, що проросійські політичні сили програли минулі вибори в Україні. З огляду на суверенність цієї держави, можливо, Кремль і утримається від прямих погроз, проте політичного та економічного тиску Україні не оминути", - вважає британський політик.

"Я підозрюю, що наступні декілька місяців і протягом виборів росіяни найімовірніше шукатимуть нагоди вплинути на їхні результати", - сказав він.

Джордж також зазначив, що "якщо українці відповідатимуть усім вимогам, необхідним для приєднання до НАТО, і, головне, якщо вони хотітимуть набути членства (бо ніхто їх до цього насильно не примушує), то ми почнемо вступний процес".

"Але у мене є одне побоювання. Росіяни пішли війною на Грузію, бо розізлилися на те, що грузини вже не є частиною старої російської імперії. Без сумніву, їх іще більше обурить, коли частина землі, звідки, як вони вважають, походить і їхнє коріння, остаточно вийде з-під їхнього впливу і перебуватиме під впливом НАТО", - сказав він.

Коментуючи події у Грузії минулого року, британський політик висловив думку, що те, що відбувається в Росії, – загрозливе для всіх країн колишнього СРСР та його сусідів.

"Усе, що роблять росіяни останнім часом, на мій погляд, неприйнятне і не викликає до їхньої країни жодних симпатій. Нині слід бути дуже обережними. Хоч Москва й не має колишньої військової потужності, але у них є величезні обсяги енергоносіїв", - сказав Джордж.

"Через те, що ми в цьому маємо гостру потребу, росіяни зробили їх інструментом своєї зовнішньої політики. Боюся, що навіть деякі країни НАТО нині вагаються, чиїм союзником їм бути. Росіяни ж ведуть дуже хитру гру: вони притягують до себе держави взамін на гарантії постачання нафти та газу. Я дуже занепокоєний", - зазначив він.

На думку британця, НАТО має надати Грузії членство і тим самим "показати росіянам, що за вторгненням до суверенної країни настає розплата".

"Я думаю, що країни НАТО повинні виробити ефективнішу політику стосунків із Росією. Адже нині вона знову грає своїми м’язами. Хоча це більше й не Радянський Союз, проте вона функціонує так само, як це було в часи Радянського Союзу", - впевнений Джордж.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування