Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко треба було слухатися Ющенка - Банкова

Понеділок, 16 листопада 2009, 22:55

Прем’єр Юлія Тимошенко намагається перекласти власні прорахунки в газовій політиці на президента Віктора Ющенка.

Про це заявив в інтерв’ю УНІАН представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба президента.

"Якби прем’єр дотримувалася домовленостей президентів України та Росії, досягнутих у лютому 2008 року, а також директив глави держави, то ми мали б суттєво кращу ситуацію не тільки в наших газових відносинах з Росією загалом, а й у тих секторах вітчизняної промисловості, що найбільше залежать від газу", - сказав він.

"Наприклад, керівникам підприємств хімічної галузі не довелося б добиватися пільгових цін на газ в умовах ринкової економіки", - заявив Соколовський.

Представник президента наголосив, що якби Тимошенко дотримувалася раніше укладених домовленостей та директив Ющенка, при базовій ціні у 450 доларів транзитна ставка становила б 4,25 доларів.

"Відтак при 20% знижках ці параметри, відповідно складали б: 360 доларів на І квартал (з подальшим зниженням відповідно до формули) та 3,40 доларів за 1000 кубометрів на І квартал (з подальшим зниженням до кінця року приблизно до 3,20)", - зазначається у повідомленні.

"За такого підходу "Нафтогаз" за послуги з транзиту російського газу в Європу в 2009 році отримав би від "Газпрому" майже на 2,1 млрд. доларів більше, ніж отримав тепер", - сказав він.

"Очевидно, що цієї суми вистачило б для покриття 2/3 реального дефіциту бюджету "Нафтогазу" без залучення кредитних ресурсів", - заявив Соколовський.

"На його думку, нині ми також є свідками намагань прем’єра використати газову тематику у виборчій кампанії – йдеться власне про наперед запрограмоване позиціювання Тимошенко як начебто єдиного політика, здатного вирішити проблемні газові питання з Росією", - йдеться у повідомленні.

"Йдеться про потужний інструмент тиску на виборця, закладений ще у січні 2009 року", - сказав Соколовський.

Він заявив, українські хімічні підприємства "завдяки діям прем’єра опинилися в надзвичайно складній ситуації на українському та міжнародних ринках хімічної продукції - саме тому вони і змушені домагатися певних преференції щодо ціни на газ, який для них є насамперед сировиною", повідомили на Банковій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування