У НАТО вирішили, що Україні треба підкріплювати амбіції ресурсами

Вівторок, 17 листопада 2009, 08:20

Річна національна програма з інтеграції України до НАТО на 2010 рік має містити конкретні заходи, забезпечені належним фінансуванням.

Такою була головна пропозиція, висловлена міністрами оборони НАТО у ході консультацій Україна-НАТО, що відбулися в Брюсселі.

Про це пізно ввечері у понеділок за підсумками засідання повідомив голова української делегації, т. в. о. міністра оборони України Валерій Іващенко, відповідаючи на запитання про можливий перегляд обсягів програми на 2010 рік через фінансування і виконання програми 2009 року, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується річної програми 2009 року, я можу говорити про другий розділ - оборона. Не зважаючи на бюджетні обмеження, ми майже всі заходи, які передбачалися цим розділом, практично виконали", - сказав він.

"Що стосується програми на 2010 рік, були досить чіткі рекомендації, що програма має містити конкретні заходи, які абсолютно точно повинні бути підкріплені ресурсним забезпеченням, і виконання яких просто перевірити. Це – квінтесенція вимог-пропозицій, що звучали в ході засідання", - зазначив Іващенко.

Перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш також зазначив, що під час засідання "звучала формула - потрібно узгодити амбіції з ресурсами і структурою витрат і реформ, які ви здійснюєте".

Іващенко відзначив, що в ході консультацій від міністрів оборони країн - членів НАТО і представників альянсу "не було упереджених оцінок, були питання щодо відверто слабких місць, які пов'язані з тим, що, по-перше, ресурсне забезпечення потреб оборони не відповідає, за їхніми оцінками, інтересам України, по-друге, не повною мірою відповідає завданням, які визначаються Річною національною програмою".

А Гавриш підкреслив, що "усі союзники засвідчили, що між Україною і НАТО є високий ступінь довіри, що дозволяє говорити про те, що після виборів президента ми можемо вийти на більш високий рівень стабільності відносин, виконання спільних зобов'язань".

"Принципово важливо було почути про підтримку зусиль і підтвердження рішення бухарестського саміту. Це для нас було позитивним сигналом", - зазначив він.

Говорячи про оцінку виконання програми на нинішній рік, перший заступник секретаря РНБО повідомив, що "основні оцінки" будуть дані 20 листопада на засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні послів і на початку грудня - на зустрічі голів МЗС.

Гавриш повідомив, що питання річної національної програми буде одним із ключових на найближчому засіданні РНБО.

За його словами, Україна готує свої пропозиції до нової стратегії НАТО – і вони будуть готові "максимум, на початку наступного року".

У НАТО ж, за словами Гавриша, упевнені, що після президентських виборів Київ продовжить курс на євроатлантичну інтеграцію і вийде на "новий етап стабільності відносин із НАТО".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News