Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Регіони навзаєм "вкусили" Тимошенко за медзакупівлі

Вівторок, 17 листопада 2009, 11:00

Голова комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва звинувачує уряд у закупівлі 450 застарілих апаратів штучної вентиляції легень.

Про це йдеться в її запиті, спрямованому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко, пише "Дело".

За інформацією "регіоналки" Бахтеєвої, апарати зроблені американською компанією General Electric, однак зараз знаходяться в Ізраїлі й довгий час із невідомих причин не використовувалися.

"Викликають сумнів як схема закупівлі, так і ціна – орієнтовно вона складе близько 110 тис. грн. Чому продукція такого відомого американського виробника закуповується за такою низькою ціною і закуповується через посередника в Ізраїлі?", - звертається вона до Тимошенко.

Голова профільного комітету також вказує, що раніше Кабмін закупив аналогічні апарати в Австрії за ціною 50 тис. євро.

У відповідь на заяви Тимошенко про те, що за прем'єрства лідера Партії регіонів Віктора Януковича апарати штучної вентиляції легень закуповувалися за держкошти за завищеною ціною (за 300 тис. грн. – тоді як зараз вони закуповуються за ціною 110 тис. грн.), Бахтеєва заявила:

"У 2007 році, коли прем'єром був Віктор Федорович, а міністром охорони здоров'я –комуніст Юрій Гайдаєв, були зроблені закупівлі апарату штучної вентиляції легень для хворих, які лежать під наркозом. А тепер ми говоримо про апарати з мембранним оксігенатором, які потрібні для хворих із двосторонньою пневмонією".

Звернення Бахтеєвої до Тимошенко. Копія з газети "Дело"

Однак екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук запевняє: 300 тис. – це дуже дорого. За його словами, він у 2005 році закуповував аналогічні апарати за ціною близько 50 тис. грн.

"Тоді ми дійсно змогли закупити це устаткування за безпрецедентно низькими цінами, однак зараз київський завод "Буревісник" їх модернізував, тому ціна досягає 100 тис. грн.", - зазначив Поліщук.

Як відомо, у понеділок Тимошенко заявила про створення спеціальної комісії, яка має розслідувати обставини закупівлі за завищеними цінами за держкошти медичних препаратів і устаткування протягом 2007-2009 років.

Вона пообіцяла, що якщо будуть підтверджені факти закупівлі за завищеними цінами, то винні посадові особи понесуть відповідальність незалежно від того, який уряд вони представляли.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...