На Банковій пророкують Тимошенко дірку в 40 мільярдів

Вівторок, 17 листопада 2009, 19:21

Річний дефіцит загального фонду бюджету може скласти близько 40 мільярдів гривень.

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак під час зустрічі з журналістами регіональних ЗМІ, перебуваючи в Запоріжжі, повідомляє прес-служба глави держави.

"Криза в економіці породжує кризу фіскальну", - наголосив чиновник.

За його словами, цю тенденцію ілюструє стан виконання держбюджету на поточний рік, оскільки за 10 місяців 2009 року до загального фонду мобілізовано 65,7% річного плану доходів.

На думку Шлапака, за два місяці, які залишилися до кінця року, отримати визначену законом суму нереально. Про це, за його словами, свідчать і середньомісячні показники надходжень, і те, що понад 11 млрд. грн. податків зібрано наперед.

"Таким чином можна прогнозувати річний дефіцит загального фонду бюджету близько 40 млрд. грн.", - йдеться у повідомленні.

Шлапак прогнозує погіршення ситуації з виплатами зарплат працівникам бюджетних установ та виконанням соціальних гарантій.

"Цей рік ще якось дотягнемо. Але немає відповіді на виклики, які очікують нас наступного року при абсурдному, спланованому на нереальних макропоказниках проекті держбюджету-2010, представленому урядом", - наголосив чиновник.

Він зазначив комплекс проблем у податковій системі, невизначеність умов постачання газу, критичну ситуацію з платоспроможністю "Нафтогазу", стагнацію банківського сектору.

"Шлапак пояснив позицію, якою керувався президент Віктор Ющенко при підписанні закону щодо підвищення соціальних стандартів", - зазначили на Банковій.

"Ключовим є те, що Конституція зобов’язує забезпечити розмір пенсій, інших видів соціальних виплат та допомоги на рівні, не нижчому від прожиткового мінімуму", - зауважив Шлапак.

Він зазначив відсутність підстав для невдоволення підприємців і промисловців, викликаного необхідністю підвищення тарифної ставки 1-го розряду.

"На період до запровадження розміру мінімальної зарплати на рівні прожиткового мінімуму мінімальна тарифна ставка для робітника 1 розряду у виробничій сфері встановлюється у розмірі 120% мінімальної заробітної плати", - підкреслив Шлапак.

За його словами, ставка "становить 780 грн. проти 744 грн., передбачених у законі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...