Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Альтернатива Україні дорого обійдеться "Газпрому"

Середа, 18 листопада 2009, 08:53

Доставка сировини трубопроводом "Південний потік" буде коштувати "Газпрому" утроє дорожче за український маршрут.

Такі підрахунки німецької RWE і East European Gas Analysis, пишуть російські "Ведомости".

Попередня оцінка проекту газопроводу "Південний потік" – майбутньої альтернативи транзиту через Україну – до 25 млрд євро в поточних цінах.

Газета зазначає, що це рекорд для Росії, і вартість транспортування газу цією трубою, ймовірно, "теж буде рекордною".

За розрахунками RWE, яка є одним із інвесторів конкуруючого проекту – газопроводу Nabucco, – тариф "Південного потоку" може скласти 3,8 євро, або $5,7 за поточним курсом, за 1000 куб. м на 100 км. Це без урахування надбавки за технологічний газ, який потрібен для прокачування.

Розрахунок – у поточних цінах, як і оцінка кошторису "Південного потоку", пояснює директор із розвитку бізнесу RWE Supply & Trading Джеремі Елліс.

Для розрахунку бралася також проектна потужність газопроводу, 25-річний "термін життя" проекту, зразкова оцінка операційних витрат і норма прибутковості для повернення інвестицій – у середньому 11,5% для подібних проектів, додає Елліс.

Якщо оцінки вірні, доставка російського газу для Європи "Південним потоком" обійдеться "Газпрому" майже втроє дорожче нинішньої, зазначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Адже якщо брати маршрут північної гілки "Південного потоку" – від краснодарського селища Джубга до австрійського хаба Баумгартен, – це, за даними "Газпрому", близько 2200 км. А нинішній маршрут через Україну й Словаччину – 1680 км, середній тариф – $2,5 за 1000 куб. м на 100 км, додає Корчемкін.

Отже, транспорт кожної 1000 куб. м газу цією трасою коштує близько $42. А "Південним потоком" до Баумгартена – близько $139 (з урахуванням оцінок RWE і надбавки за технологічний газ). Такий тариф – майже весь європейський прибуток "Газпрому", доведеться звільняти всі поставки "Південним потоком" від експортних мит, вважає Корчемкін.

Так, прогнозна ціна монополії на 2009 рік – $286 за 1000 куб. м для ЄС, після виплати мит це близько $200. Навіть транспорт по Nabucco буде вигідніший, упевнена RWE.

Якщо брати кошторис цього газопроводу, а також майбутні витрати ще на одну трубу до головного постачальника – Азербайджану, вийде близько 77 євро на 1000 куб. м, або $115 (при маршруті до Баумгартена майже 3990 км), порахував німецький концерн. Це теж без урахування технологічного газу, і співставна цифра для "Південного потоку" ($125 без надбавки з Росії, за оцінкою Корчемкіна) на 9% вища.

А якщо "Газпром" збереться постачати по "Південному потоку" й азербайджанський газ (такі плани є), вийде ще більше – 106 євро, або $159, порахувала RWE.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування