Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія закликає боротися за російську мову в Україні

Четвер, 19 листопада 2009, 11:12

МЗС Росії стурбований ситуацією з російською мовою на пострадянському просторі.

Сьогодні в якості державної російську мову застосовують в Білорусії та в якості офіційної - в Киргизії, нагадав директор департаменту по роботі зі співвітчизниками за кордоном МЗС РФ Олександр Чепурін.

"На значній же частині пострадянського простору положення російської мови, на жаль, непросте", - наголосив він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, складна ситуація спостерігається, зокрема, в Україні: "В Україні, де росіяни є державотворчим народом і де більшість населення в сім'ї і взагалі в побуті використовує російську мову, у російської мови немає офіційного статусу".

"При цьому планомірно проводиться лінія на звуження сфери її застосування і на демонтаж системи освіти російською мовою", - зазначив дипломат.

Чепурін додав, що в Україні зменшується кількість освітніх установ з навчанням російською мовою, створюються нерівні можливості при вступі молоді у вищі навчальні заклади.

"Російськомовне населення позбавляється можливості не тільки дивитися телебачення рідною мовою, але навіть читати анотації до ліків", - зазначив дипломат.

"Не кажучи вже про курс на витиснення російської мови з усіх сфер офіційного застосування, причому не тільки в столицях, але навіть у місцях переважного проживання російськомовних", - сказав він.

Крім того, зазначив дипломат, у ряді країн планується перевести діловодство держустанов, включаючи і регіональні, на титульну мову.

Чепурін нагадав, що російська мова була і залишається однією з провідних і найбільш розповсюджених світових мов.

"Її вважають рідною близько 130 млн. громадян Росії і 30 млн. людей у ближньому та далекому зарубіжжі. Понад 114 млн. володіють російською мовою як другою або знають її як іноземну. Таким чином, практично третина мільярда людей на планеті розмовляє російською мовою", - сказав він.

На думку Чепуріна, російські співвітчизники за кордоном повинні активно відстоювати своє право використовувати рідну мову.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування