Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Наливайченко розповів про екстремістів і відповів Луценку

Четвер, 19 листопада 2009, 12:18

Два члени екстремістської організації "Ат-Такфір ва аль-хіджра" із затриманих правоохоронцями в Криму арештовані судом.

Про це розповів голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко газеті "Сегодня".

"У ході антитерористичного навчання "Легіон", проведеного нами разом із МВС, Міноборони, МНС, Держприкордонслужбою і Управлінням держохорони, у лісовій місцевості біля села Веселе Сімферопольського району були затримані троє активістів релігійної групи "Ат Такфір аль-хіджра", - сказав він.

"Ще декілька членів тієї ж групи затримали в інших районах Криму. У них були зброя, боєприпаси, заборонена література", - додав Наливайченко.

"За рішенням суду двоє членів "Ат Такфір аль-хіджра" арештовані, інші відпущені за недостатністю доказів", - повідомив голова СБУ.

Коментуючи звинувачення голови МВС Юрій Луценка у витоку інформації з СБУ про навчання "Легіон", що нібито завадило затримати лідера "Ат Такфір аль-хіджра" на прізвисько "Рудий араб" і "заступника аміра з джихаду" Ісмаїла-Пуштуна, Наливайченко зазначив:

"Думаю, Юрій Віталійович погарячкував. Бо саме на сайті відділу зі зв'язків із громадськістю Головного управління МВС в АРК ще за місяць до описуваних подій було розміщено повідомлення кримської міліції про діяльності прихильників "Ат Такфір аль-хіджра", здійснення ними карних злочинів".

"При цьому серед організаторів називалися активний член секти "Такфіра" громадянин Іраку Абу-Абдурахман на прізвисько "Рудий араб" і "Пуштун" – Ісмаїл Мустафаєв. Зазначена інформація з'явилася після повідомлень про затримання органами міліції трьох членів "Ат Такфір аль-хіджра", які, як зазначалося, крім здійснення карних злочинів, готувалися до ведення "терористичних дій на півострові", - додав голова СБУ.

"Після таких публічних заяв "Рудий араб" і "Пуштун" конспіративно покинули місця свого перебування і перейшли на нелегальний стан. Тому ми не вважаємо, що витік стався з нашої вини. Роботу ми продовжуємо, причому разом із МВС", - заявив Наливайченко.

Він також закликав не вважати всіх, хто сповідує іслам, потенційними терористами і екстремістами й не ототожнювати організації кримських татар із екстремістськими.

"Та ж "Ат Такфір" була створена у 1971 році у Єгипті. Вибачите, де Єгипет і де Крим?.. Інша річ, що залітні емісари під будь-яким приводом намагаються в'їхати в Україну... СБУ цим спробам буде протистояти", - запевнив Наливайченко.

Як відомо, представники "Ат-Такфір ва аль-хіджра" мали намір поширювати екстремістські ідеї в Україні, планували засудити до смерті лідера меджлісу кримськотатарського народу, нардепа Мустафу Джемілєва та його соратників, нібито готували низку терактів в Україні, але були затримані.

Цей рух внесено Держдепартаментом США у список заборонених терористичних організацій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...