Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На цих виборах Майдану не буде

Четвер, 19 листопада 2009, 13:57

У разі, якщо на нинішніх президентських виборах відбудуться такі самі фальсифікації, як на попередніх, виступи протесту будуть лише локальні і не масові.

Так вважають експерти, опитані фондом "Демократичні ініціативи" з нагоди 5 річниці Майдану.

Більшість експертів схиляються до думки, що "Помаранчева революція" була масовим виступом протесту проти фальсифікацій та режиму Кучми, але не революцією.

Більшість експертів оцінили наслідки Помаранчевої революції як переважно позитивні.

До них опитпані віднесли піднесення громадянського суспільства, завоювання свободи слова, політичних та громадянських свобод, здійснення істотних кроків на шляху демократизації країни, політичний плюралізм, поліпшення іміджу України на міжнародній арені.

Негативні зміни частина експертів пов’язує не так із самою Помаранчевою революцією, як із її незавершеністю, нереалізованістю її завдань.

До основних негативів експерти віднесли насамперед ситуацію, що складалася у сфері державної влади – розбалансованість державного механізму, декваліфікацію та деградацію державного апарату, втрату контролю влади над процесами у країні, безвідповідальність чиновників.

До негативів, що характеризують нинішній стан суспільства, експерти віднесли зневіру людей у свою здатність вплинути на суспільні процеси, розчарування людей у демократії. Значна частина експертів до серйозних негативних змін віднесла зростання корупції у суспільстві, погіршення ситуації із дотриманням законів.

Також серед негативів зазначалися дискредитація "помаранчевими" політиками євроатлантичного вектору розвитку України, погіршення іміджу України на міжнародній арені, поляризація суспільства на "Схід" і "Захід".

Більшість експертів вважає, що події, аналогічні Помаранчевій революції, можливі у віддаленій перспективі, але не найближчим часом.

В опитуванні взяло участь 46 експертів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування