Тимошенко: усім політикам потрібно цінувати газовий контракт

Четвер, 19 листопада 2009, 22:58

З 1 січня 2010 року транзит російського газу через Україну буде здійснюватися за ринковими цінами.

Про це заявила прем'єр Юлія Тимошенко на прес-конференції за підсумками переговорів з прем'єром РФ Володимиром Путіним у Ялті.

"З 1 січня 2010 року перший раз Україна отримає ринкову ціну за транзит російського газу до Європи, і Нафтогаз додатково отримає мільярди доларів доходу", - сказала вона.

Прем'єр вважає, що "всім політикам в Україні потрібно цінувати такі домовленості".

"Україна має між Нафтогазом і Газпромом стандартний контракт. Саме такий, як з Газпромом мають інші європейські країни. Всі розмови про те, що контракт поганий або хороший не мають під собою ніяких підстав, він просто стандартний", - заявила Тимошенко.

"Добрі партнерські відносини на 2009 рік, на кризовий рік, допомогли сформувати полегшені умови для України. Це в тому числі 20% знижка від ринкової ціни на газ та відсутність штрафних санкцій", - заявила вона.

"Так, багатьом в Україні, у тому числі високопоставленим політикам, не подобаються ці контракти. Всі попередні роки, на жаль, була велика мегакорупційна модель, яка працювала на газовому ринку", - сказала Тимошенко.

"Мільярди доларів йшли не до бюджетів і не у державні компанії Росії та України, а йшли посередникам, які були нашими урядами на початку 2009 року видалені", - зазначила прем'єр.

За її словами, "це багатьом в Україні не подобається". "Перестали заробляти тіньові великі гроші", - сказала вона.

"Багато хто хоче повернути назад те, що їм дуже подобалося, і тому критикують контракти, принижують ці контракти, дискредитують їх, одночасно ставлячи під сумнів роботу урядів", - заявила Тимошенко.

За її словами, "в 2009 році ціни на газ для України були одні з найнижчих".

"Цей рік у нас пройшов абсолютно спокійно. Так, Україні було важко, кожен місяць чітко, як годинник, платити за газ. Але це перший раз за 18 років, коли Україна заплатила вчасно", - заявила Тимошенко.

У свою чергу, Путін заявив: "Кілька років тому, на посаді президента РФ, я з Ющенком досить багато дискутував на цю тему, і пам'ятаю, що він мені тоді говорив: так, буде важко, але Україна повинна це зробити - перейти на ринкове ціноутворення і це один із проявів незалежності".

"Тепер, коли це зроблено, чомусь це здається необґрунтованим. Такий несподіваний поворот на 180 градусів виглядає, щонайменше, дивно", - вважає прем'єр РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування