Гроші на епідемію МОЗ роздав посередникам

П'ятниця, 20 листопада 2009, 10:06

Частина коштів Кабміну, виділених на боротьбу з епідемією грипу, були використані без тендерів і за участі посередників, серед яких є зовсім невідомі.

Про це пише газета "Дело", посилаючись на звіт МОЗ, підписаний першим заступником міністра охорони здоров'я Василем Лазоришинцем.

30 жовтня Кабмін терміново виділив на боротьбу з епідемією 500 млн. грн. Відповідно до звіту, 280 млн. грн. з цієї суми були спрямовані місцевій владі, 220 млн. МОЗ використав для закупівлі ліків та обладнання.

При цьому чиновники під приводом термінової необхідності обійшлися без обов'язкової в таких випадках процедури тендерів. У результаті практично всі закупівлі були проведені за участю посередників.

Постачання "Таміфлю" за цінами виробника, що нібито було організовано за сприяння голови МЗС Петра Порошенка, насправді було здійснено фірмою-посередником – компанією "Ганза". На це замовлення вона одержала 46,9 млн. грн.

Одноразові маски вітчизняного виробництва також були закуплені через посередника - фірму "Горал". Було замовлено 10 млн. штук за ціною 60 коп., у той час як до 30 жовтня (оголошення епідемії) ціна в аптеках була 50 коп.

Найбільше держзамовлення дісталося приватному підприємству "КСР". Маловідома фірма закупила 450 апаратів для штучної вентиляції легень. Товар доставили з Ізраїлю. Загальна вартість - 50 млн. грн.

Будь-якої інформації про "КСР" у відкритих джерелах немає. Не знають про таке підприємство й оператори фармринку.

Посередником при закупівлі антибіотиків "Дорибакс" виступила фірма "ФПР". За 50 тис. упаковок препарату вона одержала 11,8 млн. грн.

"Фармацевтичні препарати регіонів" належать Андрію Лірнику, який раніше входив до партії "Європейська столиця". У 2006 році цей бізнесмен балотувався до ВР.

За словами начальника юруправління МОЗ Владислави Бронової, постачання не через посередника має певні складності в оформленні: "Це вже зовнішньоекономічний контракт, що тягне за собою безліч додаткових проблем з документами".

Відповідно до законодавства, при пандемічній ситуації в країні препарати закуповуються без тендерів.

На початку листопада на сайті МОЗ була опублікована пропозиція виробникам і дистриб'юторам про закупівлю необхідного обладнання і медикаментів для боротьби з грипом.

Основною умовою співробітництва був графік постачання товарів і його ціна. У першу чергу приймалися компанії, що могли надати товар протягом 7-10 днів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування