Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українців вирішили відправити на війну з піратами

П'ятниця, 20 листопада 2009, 18:45

Рада нацбезпеки і оборони вирішила відправити 30 бійців "Альфи" на боротьбу з сомалійськими піратами.

Про це повідомив міністр закордонних справ Петро Порошенко за результатами засідання РНБО.

"РНБО ухвалила рішення про направлення українського миротворчого контингенту - спецпідрозділів - у район Африканського Рогу для участі в операції ЄС зі збройної протидії піратству "Аталанта", - сказав міністр.

Він підкреслив, що це особливе питання для України, тому що зараз у піратському полоні знаходяться два кораблі з українськими громадянами.

На першому етапі передбачається участь до 30 осіб, зокрема, представників спецпідрозділу СБУ "Альфа".

Крім того, до операції можливо залучать і представників спецпідрозділу Головного управління розвідки Міноборони. За словами Порошенка, це питання зараз вивчається.

За даними міністра, дислокація спецназу поблизу Африканського Рогу обійдеться Україні в 30 млн. гривень на рік, які планується виділити з держбюджету. Однак, для цього необхідне рішення Верховної Ради.

За результатами засідання РНБО до парламенту будуть внесені два законопроекти: про зміну держбюджету поточного року та про відправку миротворців до цього регіону.

"Активна участь України в цьому проекті дозволить, на нашу думку, розширити коло операції, дасть нам право внести пропозиції для того, щоб ми мали можливість супроводжувати комерційні кораблі, в тому числі і під українським прапором, а також ті, на яких значна частина екіпажу - українці", - сказав Порошенко.

При цьому міністр підкреслив, що у разі позитивного рішення парламенту з цього питання, вже на саміті Україна-ЄС, українська сторона внесе конкретні пропозиції щодо участі в операції з протидії піратству.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування