Україна сама порахувала, скільки потрібно газу

Субота, 21 листопада 2009, 09:02

У вівторок делегація "Нафтогазу" вилетить до Москви на переговори про обсяг поставок російського газу в наступному році.

За інформацією "Дзеркала тижня", російська сторона дає можливість Україні самій сформулювати заявку на 2010 рік. Розрахунок кількості необхідного газу проведе НАК, спираючись на дані Мінекономіки.

Міністр економіки Богдан Данилишин повідомив, що, за підрахунками відомства, "за дев'ять місяців 2009 року було куплено 16,6 млрд. кубометрів газу".

"До кінця року буде придбано 26 млрд. при законтрактованих на цей рік 42 млрд. кубометрів. У 2010 економіці України потрібно буде 27-29 млрд. кубів імпортного газу", - сказав він.

Як повідомляє видання, на цю ж цифру розраховує і голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина: "27 млрд. плюс право докупити 20 відсотків на випадок, якщо економіка дасть відчутне зростання".

Крім того, делегація планує підписати окремий документ про обсяги купленого Україною імпортного газу в 2009 році з пунктом про відсутність претензій та штрафних санкцій з боку "Газпрому".

Ще одним пунктом порядку денного майбутніх переговорів стане позиція "Газпрому" як 50-відсоткового співвласника компанії "РосУкрЕнерго" в Стокгольмському арбітражному суді, де розглядаються позови РУЕ до "Нафтогазу".

Крім того, планується провести переговори про надання російськими банками кредиту "Нафтогазу".

Про можливість подібного кредиту заявив міністр фінансів РФ Кудрін, нагадує газета.

Як повідомляє видання, переговори ведуться з Внєшекономбанком Росії, "Альфа-Банком" і Газпромбанком. Мова йде про комерційне кредитування та суму від 500 млн. до 1 млрд. дол

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...