Росія за газові послаблення домоглася поступки і підвищить ціну?

Середа, 25 листопада 2009, 08:38

"Газпром" і "Нафтогаз України" домовилися про зниження обсягів постачань російського газу в Україну у 2010 році, але ціна на нього виросте приблизно на 28%.

Про це пише російська газета "Ведомости" з посиланням на два близьких до "Газпрому" джерела.

За їхніми словами, прогноз "Газпрому" щодо середньої ціни для України на 2010 рік – близько $286 за 1000 куб. м проти $223 у цьому році. Хоча український прем'єр Юлія Тимошенко запевняла, що ціна на газ наступного року буде практично такою ж, як цього.

Водночас, джерела газети "Комерсант-Україна" стверджують, що компромісу між "Газпромом" і "Нафтогазом" досягнуто завдяки тому, що Україна пообіцяла не наполягати більше на пункті "take or pay" у відношенні транзиту газу з Росії.

"Українська сторона просто гарантувала, що ми припинимо наполягати на пункті take or pay у відношенні транзиту в проекті міжурядового договору про постачання газу", - сказало джерело видання.

Цю інформацію опосередковано підтвердив радник прем'єр-міністра України, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима.

"Якщо "Газпром" знімає питання штрафів з порядку денного, то як мінімум не логічно буде вимагати внесення його в угоду з нашого боку", - зазначив він.

Раніше Росія й Україна обмінялися проектами міжурядових угод. В українському варіанті принцип "take or pay" стосувався не тільки обсягу закупівель російського газу, але його транзиту через територію країни.

Джерело, близьке до "Нафтогазу", також розповіло, що "Газпром" пропонував обмежитися підписанням додаткової угоди про скорочення споживання газу в 2009 році, а угоду щодо 2010 року підписати наприкінці наступного року.

"У таких умовах компанія б працювала в "підвішеному стані" цілий рік. А це негативно вплинуло б на залучення кредитів у європейських банках", - сказав співрозмовник "Комерсанта".

"Ведомости" ж зазначають, що при обсягах, закладених у контрактах від 19 січня, і реальному імпорті в 27 млрд куб. м, "Нафтогаз" заплатив би зайві $4,2 млрд. Тепер його витрати в наступному році складуть близько $7,7 млрд проти $5,5-5,8 млрд у 2009 році.

Як відомо, у вівторок, 24 листопада, керівники "Газпрому" й "Нафтогазу" на виконання домовленостей прем'єрів Росії й України, підписали в Москві доповнення до договору купівлі-продажу природного газу від 19 січня.

Згідно з доповненнями річна контрактна кількість газу на 2010 рік встановлена в обсязі 33,75 млрд кубометрів. І штрафні санкції за недобір газу "Нафтогазом" цього року застосовуватися не будуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...