Головний розвідник сказав, яка безпека потрібна Україні

Субота, 28 листопада 2009, 13:03

Україна зацікавлена у створенні євразійської системи безпеки, яка б унеможливила конфлікт між ключовими державами та блоками континенту.

Таку думку висловив у своїй статті для "Дзеркала тижня" голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

"У сфері міжнародної безпеки в концептуальному плані ключовим завданням України є забезпечення довгострокової стабільності європейської регіональної системи", - вважає він.

"При цьому зовнішньополітична стратегія України повинна розглядати Європу як широкий простір, невід’ємною частиною якого є Росія та ряд пострадянських країн, а не обмежуватися уявленням про неї як про самі ЄС або НАТО", — зазначив керівник розвідувального відомства.

На його думку, це можливо здійснити, запропонувавши низку багатосторонніх проектів у політичній, економічній та інфраструктурній сферах, виконання яких зробило б взаємозалежними навіть недружньо настроєні держави.

"Україна може запропонувати підхід, який, по суті, об’єднає ключові держави Євразії, маючи у своїй основі багатосторонні проекти зі сфер політики, безпеки, економіки, розвитку інфраструктури з великим позитивним ефектом для всіх учасників", — зазначив Маломуж.

У якості прикладу подібних проектів він наводить інфраструктурну програму, спрямовану на створення транспортних коридорів Європа — Азія.

Ще одним проектом багатостороннього співробітництва, на його думку, може стати створення відповідної зони вільної торгівлі.

"Така ЗВТ здатна виконувати одночасно функцію лібералізації торговельного режиму між ЄС і партнерами в Азії, доповнити зону вільної торгівлі між Росією та Україною, сприяти вступу РФ у СОТ", — заявив керівник розвідувального відомства.

Важливим елементом системи континентальної безпеки має стати широке енергетичне партнерство, переконаний Маломуж.

"У рамках цього напряму Україна може запропонувати розвивати спільну інфраструктуру з розробки та транспортування нафти і газу з Каспійського, Чорного й Азовського морів, країн Центральної Азії в Західну Європу та Азійсько-Тихоокеанський регіон. До створення альтернативних наявним маршрутів транспортування енергоносіїв доцільно залучати всі зацікавлені сторони, у тому числі й Росію", — зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...