Тимошенко і Путін уже домовилися змінити контракти

Вівторок, 3 листопада 2009, 10:26

Прем'єри Росії й України вже домовилися переглянути деякі положення чинних газових контрактів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в "Газпромі".

Як відомо, президент України Віктор Ющенко доручив уряду й НАК "Нафтогаз України" переглянути газові контракти з Росією.

У прес-службах Кабміну і НАКу доручення президента коментувати відмовилися.

Але джерело газети, близьке до "Нафтогазу", розповіло, що компанія вже запропонувала "Газпрому" зафіксувати зниження обсягів закупівель і підвищення ставки транзиту.

"Ми виконаємо доручення президента і запропонуємо "Газпрому" увести принцип take or pay для транзиту. Але навряд чи це питання можна вирішити на нашому рівні. Угоди такого роду можуть укладатися лише між прем'єр-міністрами", - зазначив співрозмовник видання.

У "Газпромі" у свою чергу заявили, що готові зафіксувати закупівлі газу Україною в наступному році на рівні 33 млрд куб. м.

"Про це вже домовилися прем'єри Росії й України, і йдеться лише про формалізацію домовленостей", - уточнили в компанії.

Там також запевнили, що, відповідно до попередніх домовленостей, плата за прокачування тисячі кубометрів російського природного газу на 100 км у 2010 році виросте з нинішніх $1,7 до $2,68-2,72.

Утім, у "Газпромі" вважають уведення принципу take or pay в угоді про транзит газу малоймовірним:

"У жодній країні Євросоюзу, на які рівняється український президент, такі заходи не передбачені".

Як відомо, угоди між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 19 січня цього року передбачають споживання цього року 41,6 млрд. куб. м газу, а з 2010 по 2019 роки – по 52 млрд. куб. м. Україна може купити на 20% менше зазначених обсягів, але має попередити про це Росію за півроку. Якщо обсяги відбору газу виявляться менше 80%, то "Нафтогаз" усе одно має заплатити за газ (принцип take or pay).

Угода не передбачає застосування аналогічних заходів за зниження обсягів транзиту російського газу через Україну. Ставка транзиту за угодою складає $1,7 за прокачування тисячі кубометрів на 100 км, що в 1,5 рази менше, ніж у країнах ЄС.

Ющенко зажадав зафіксувати в угоді зниження обсягів закупівель газу в наступному році з 52 до 33 млрд куб. м, збільшення ставки транзиту газу до рівня, прийнятого в країнах Євросоюзу, і застосування принципу take or pay у відношенні транзиту російського газу через територію України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...