Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спостерігачі починають приглядати за Україною

Середа, 16 грудня 2009, 12:28

50 довгострокових спостерігачів за президентськими виборами від місії ENEMO приступають до роботи в Україні з 17 грудня.

Про це повідомила керівник міжнародної місії ENEMO зі спостереження за виборами Таскин Рахімбек у середу на прес-конференції в Києві.

"Ми знаємо досить багато про виборчий процес в Україні. Ми будемо проводити роботу неупереджено й об'єктивно", - запевнила вона, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Рахімбек, 50 довгострокових спостерігачів місії вже прибули до України й у четвер роз'їдуться по регіонах.

У цілому, у місію ENEMO входять представники 23 неурядових організацій із 17 країн - учасниць СНД, країн Східної й Центральної Європи, Центральної Азії.

Рахімбек нагадала, що місія проводила спостереження за виборами президента України у 2004 році, а також за ходом парламентських виборів у 2006-2007 роках.

Місія ENEMO має намір представити три звіти за результатами свого спостереження - за підсумками першого і другого турів, а також заключний звіт.

Крім того, для спостереження за ходом виборів і підрахунку голосів в Україну прибудуть 440 короткострокових спостерігачів ENEMO.

Рахімбек повідомила, що місія вже подала всі документи до ЦВК для реєстрації довгострокових спостерігачів. Очікується, що ЦВК зареєструє їх найближчим часом.

Вона додала, що ENEMO співпрацює з іншими місіями з обміну технічними контактами і матеріалами.

Як сказала Рахімбек дещо раніше в інтерв'ю "Комерсант-Україна", місія ENEMO - "друга за чисельністю після місії ОБСЄ (планує спрямувати 660 спостерігачів), крім того, буде працювати численна місія парламентської асамблеї ОБСЄ, місія CIS EMO (місія спостерігачів СНД) і низка інших".

"Зараз, на підготовчому етапі, ми співпрацюємо з колегами - обмінюємося технічною інформацією, контактами, але в день голосування ми працюємо окремо. У кожної місії свої анкети, свої запитання. Один із нас помітить на виборчій дільниці те, що пропустить інший", - сказала вона.

За словами Рахімбек, "наше завдання - дати оцінку процесу, що відбувся, і якщо українська влада визнає за необхідне, то наші рекомендації будуть враховані".

А координатор довгострокових спостерігачів ENEMO Флорін Поенару на прес-конференції зазначив, що на виборах у 2004 році місія була більш численною - близько 1 тис. спостерігачів - натомість зараз у складі місії більше довгострокових.

Він зазначив, що досвід спостереження на попередніх виборах показав, що треба більш глибоко вивчити ситуацію в країні напередодні виборів, зокрема щодо ведення агітації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування