Нацбанк скуповує долари

Четвер, 17 грудня 2009, 10:19

Останнім часом Національний банк купив у банків на міжбанківському валютному ринку майже 250 мільйонів доларів.

Про це ЛІГАБізнесІнформ повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

"У грудні купили більше 200 мільйонів. Мабуть, останнім часом уже близько чверті мільярда валюти (250 млн) купили в різні дні. У такий спосіб ми і поповнюємо свої валютні резерви, і, у той же час, гривню даємо в економіку", - сказав Литвицький.

При цьому Литвицький відзначив, що Нацбанк трохи зміцнив курс гривні, знизивши ціну покупки доларів до рівня 7,9700 грн./$ (раніше регулятор купував валюту за курсом не нижче 7,98 грн.).

За словами радника глави НБУ, цьому сприяє те, що пропозиція валюти на міжбанку зараз перевищує попит на неї. Він також відзначає, що "ринок зараз не бачить причин для нестабільності курсу".

Радник глави НБУ підкреслює, що для регулятора зараз важливо надавати підтримку доларові: "Ми повинні не допустити надлишкового зміцнення курсу, оскільки різке зміцнення або ослаблення - це завжди нервування для ринку".

"Поки що валюти пропонується більше, ніж учасники ринку хочуть купити. Ну а коли валюти буде недостатньо, і ми відчуємо, що якщо ми не продамо валюту, то курс упаде, - ми тоді вже будемо виходити на ринок як продавець" , - сказав Литвицький.

У середу, 16 грудня, Національний банк купував на міжбанку долари за курсом 7,97 грн.

За даними Литвицького, регулятор купив валюти на $20 млн. Разом з тим Нацбанк також провів спецаукціон, на якому продав $9,4 млн. за курсом 7,98 грн. для погашення валютних кредитів фізосіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування