Україні обіцяють "виграш" від входження в Енергетичну спільноту

П'ятниця, 18 грудня 2009, 08:01

У п'ятницю в Хорватії відбудеться засідання Ради Енергетичної спільноти, на якому очікують рішення про набуття Україною членства у цій організації.

Речник Єврокомісара з енергетичних питань Ферран Тарраделлас Еспуні в інтерв'ю "Німецькій хвилі" сказав, що від приєднання Києва до Енергетичної спільноти виграють всі - і в Євросоюзі, і в Україні.

"Якщо Україна нарешті приєднається до Енергетичної спільноти, європейські компанії будуть робити інвестиції у можливості нового покоління, нові мережі. Вони знатимуть, якими будуть правила", - сказав він.

"Буде також підвищено безпеку енергопостачань. Всі сторони виграють від більшої конкуренції та кращої ціни", - додав Еспуні.

У разі приєднання України до Енергетичної спільноти, на неї будуть розповсюджені енергетичні правила Євросоюзу, що забезпечують прозорість та краще регулювання ринків.

Це дозволить Києву реалізувати свій потенціал не тільки як країни - транзитера газу, але й як країни-виробника електричного струму.

Але у підсумку мають виграти звичайні споживачі, адже у цьому випадку буде забезпечене постачання енергоносіїв, з'явиться більший вибір постачальників, що приведе до покращення ціни, зазначає "Німецька хвиля".

З моменту створення Енергетичної спільноти - з 2006 року - Україна заявляла про свій намір набути членства у цій організації, але залишалася у статусі спостерігача.

Членами спільнота є 5 країн Південно-Східної Європи - членів ЄС та 7 балканських країн - Албанія, Боснія та Герцеговина, Хорватія, Македонія, Чорногорія, Сербія та Косово.

Мета енергетичної спільноти - функціонування єдиного енергоринку країн ЄС та країн-партнерів.

Статус спостерігача у цій організації, крім України, також мають Грузія, Молдова, Норвегія та Туреччина.

Переговори між Києвом та Європейською комісією, яка координує роботу Енергетичної спільноти, з приводу членства у цій організації тривали трохи більше року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування