Ющенко вимагає від Тимошенко натиснути на її друга Путіна

П'ятниця, 18 грудня 2009, 11:26

Президент Віктор Ющенко вимагає від прем'єра Юлії Тимошенко домогтися скасування обмежень для українських виробників в Росії.

Про це йдеться в його листі до прем'єр-міністра.

Президент висловив стурбованість поточним станом зовнішньої торгівлі України, а також ускладненням умов доступу на експортні ринки для українських товаровиробників.

Так, загальний обсяг зовнішньоторговельного обороту товарами України за 10 місяців 2009 року скоротився майже удвічі і становив лише 67,5 млрд. дол. порівняно з 134,9 млрд. дол. аналогічного періоду минулого року.

Експорт українських товарів за підсумками 10 місяців 2009 року порівняно з аналогічним періодом минулого року скоротився: до США - на 90,1% або на 1,6 млрд. дол.; до РФ - на 53,1% (на 7,5 млрд. дол.); ЄС - на 53,1% (на 8,4 млрд. дол.), відзначив Ющенко.

Президент закликав в рамках домовленостей Тимошенко з Володимиром Путіним не допустити вжиття додаткових обмежувальних заходів до української продукції на російському ринку.

Особливе занепокоєння президента викликане численними зверненнями українських виробників трубної продукції щодо стурбованості загрозою витіснення їх із російського ринку через відсутність домовленості між Міністерством економіки України та Міністерством економічного розвитку Російської Федерації.

Президент звернувся до прем'єр-міністра з вимогою "докласти максимальних зусиль для якнайскорішого вирішення з російською стороною зазначеної проблеми відповідно до домовленостей, зафіксованих у Протоколі п'ятого засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії".

Крім цього, Ющенко закликає уряд звернути увагу на питання реального захисту інтересів української хімічної галузі, а також ужити дієвих заходів для забезпечення розширення присутності на перспективних ринках збуту української продукції високотехнологічних галузей з високою доданою вартістю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування