Російського екс-депутата, який ховається в Україні, оголосять у розшук

Понеділок, 21 грудня 2009, 09:38

Екс-депутата Держдуми РФ Володимира Крупчака, який знаходиться в Україні, у Росії збираються оголосити в міжнародний розшук.

Як пише російський "Комерсант", Жовтневий суд Санкт-Петербурга дав санкцію на арешт Крупчака, який також є мажоритарним акціонером Архангельського целюлозно-паперового комбінату (ЦПК).

Крупчаку заочно пред'явлено обвинувачення у кримінальній справі про шахрайство з державним пакетом акцій комбінату.

За попередніми даними, 20%-вий держпакет був внесений у холдинг "Северная целлюлоза", який очолив колишній депутат. Згодом акції, які належать державі РФ, були перепродані іноземним компаніям.

Днями представники слідства заявили в Жовтневому суді Петербурга клопотання про заочний арешт Крупчака, якому заочно пред'явлено обвинувачення в шахрайстві.

Як розповів виданню адвокат Юрій Новолодський, який представляє у цій кримінальній справі інтереси Росмайна, оскільки без екс-депутата неможливе завершення слідства, то він підтримав прохання правоохоронних органів.

У процесі була представлена розписка Крупчака, де зазначено, що бізнесмен знає про проведення розслідування, але зобов'язується з'явитися в суд міста Києва. Адвокати Крупчака підтвердили, що їхній клієнт знаходиться в Україні і зараз дуже зайнятий.

Жовтневий суд Санкт-Петербурга, оцінивши аргументи учасників процесу, ухвалив рішення про арешт Крупчака. Найближчим часом слідство має намір оголосити екс-депутата РФ у міжнародний розшук, пише газета.

Дана справа ведеться з березня 2000 року. За версією слідства, Крупчак незаконно провів допемісію акцій ЦПК, що призвело до "розмивання" держпакету і його перепродажу. Акції декілька разів перепродувалися через німецькі й австрійські компанії - у результаті їхнім покупцем виявилася іноземна Pulp Mill Holding, нібито підконтрольна Крупчаку.

Але коли слідство отримало матеріали, які б дозволили притягнути Крупчака до кримінальної відповідальності, він уже був депутатом Держдуми РФ.

У справі, крім Крупчака, фігурував голова комітету Архангельської області з управління держмайном Росії Григорій Перфілов.

За словами його родичів, навесні цього року він залишив передсмертну записку і стрибнув в Архангельську з моста в ріку. Але відеокамери на мосту не зафіксували цього. Перфілов вважається безвісті зниклим, на нього заведена розшукова справа.

Правоохоронці підозрюють, що самогубство було інсценоване, а колишній чиновник, за оперативними даними, теж перебуває в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування