Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На порятунок гривні Нацбанк витратив 10 мільярдів доларів

Вівторок, 22 грудня 2009, 21:40
З початку 2009 року Нацбанк витратив на підтримку гривні більше 10 мільярдів доларів.

Про це повідомив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.
     
Також, за його словами, НБУ в грудні придбав на міжбанківському валютному ринку $300 млн.

"Ситуація (на валютному ринку) більш-менш близька до стабілізації", - сказав керівник групи радників, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, якщо в минулому році девальвація гривні склала 52,4%, то цього року національна валюта ревальвувала на 3,5%.

Литвицький додав, що, за попередніми даними, чистий відтік з поточних операцій за 11 місяців цього року склав $1 мільярд, а з фінансових операцій - $12-13 млрд.
За його словами, зараз золотовалютні резерви Нацбанку становлять близько $26 млрд, з яких близько $6 млрд - кредити МВФ, надані для підтримки платіжного балансу і ще майже стільки ж - кредити Фонду на підтримку бюджетного балансу.

Програмою співробітництва з МВФ встановлений норматив мінімальних чистих резервів на кінець 2009 року на рівні $15 млрд.
     
Як підкреслив керівник групи радників голови НБУ, аналізуючи заяви деяких політиків про передевальвованість курсу гривні, слід пам'ятати, що крім економічних факторів необхідно враховувати "словесні інтервенції", які штовхали гривню вниз.
     
"Можна було б мати і міцніший курс, але для цього необхідна підтримка експорту, відшкодування ПДВ, інша бюджетна політика, а не персональні зміни в керівництві Нацбанку", - додав Литвицький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування