Тимошенко допоможе Пінчуку на російському ринку

П'ятниця, 25 грудня 2009, 08:57

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вирішила допомогти підприємцю Віктору Пінчуку з вирішенням проблем на російському ринку труб.

12 грудня вона написала прем'єру Росії Володимиру Путіну лист, у якому просить подовжити квоту на безмитний імпорт українських труб, найбільшим постачальником яких є компанія "Інтерпайп", пише "Комерсант-Україна".

"На думку української сторони, у даному випадку оптимальним рішенням є збереження традиційної 5-6-процентної частки українських труб на російському ринку і, відповідно, встановлення в рамках угоди на 2010 рік квоти в розмірі 300 тис. т, що на третину менше квоти 2009 року", - йдеться в листі.

Джерела газети в урядах України і РФ стверджують, що станом на 24 грудня угода про квотування постачань труб на російський ринок підписана не була.

"Переговори з Мінпромторгом РФ проходять важко. Розглядається варіант, що Росія подовжує дію квот, а Україна не підвищує мита на імпорт аміачної селітри і не вводить квоти на імпорт NPK-добрив", - розповіло джерело в Мінекономіки України.

"Торг іде по пільгах. Але те, що пропонує Україна для Росії, оцінюється в $100 млн, а Україна просить пільги на $300 млн", - зазначило джерело в уряді РФ.

У випадку якщо квота не буде продовжена, з 1 січня 2010 року на труби "Інтерпайпу" при імпорті в РФ буде поширюватися мито в розмірі 9-55%.

"Інтерпайп", підконтрольний Віктору Пінчуку та членам його родини, є на даний момент найбільшим імпортером труб, що працює в рамках угоди з РФ.

У 2005 році Мінекономрозвитку РФ і Мінекономіки України встановили квоту на імпорт у РФ труб у розмірі 395 тис. т зі щорічним зростанням на 2% до 2010 року. У поточному році квота складає 427,6 тис. т.

За даними фонду розвитку трубної промисловості РФ, обсяг російського ринку труб оцінюється в $3-4 млрд, частка українських труб - $250-300 млн.

Деякі експерти вважають, що скасування квотування загрожує "Інтерпайпу" втратою основного ринку збуту.

На думку директора з корпоративних відносин компанії Олега Кузьміна, якщо угода не буде продовжена, це призведе до відсутності конкурентів для російських виробників труб, що стимулюватиме зростання цін на трубну продукцію для споживачів, основними із яких є нафтогазові компанії.

"Це може призвести до скорочення постачань українських труб у РФ і перерозподілу вивільненого обсягу на інші ринки", -каже він.

А джерело в Кабміні України висловило сподівання, що лист Тимошенко до Путіна зрушить переговори з мертвої точки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News