Ющенко хоче притиснути людей з двома громадянствами

П'ятниця, 25 грудня 2009, 12:38
Президент Віктор Ющенко пропонує ввести певні обмеження для громадян України, які мають подвійне громадянство.

Він вніс на розгляд Верховної Ради проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо громадянства" та визначив його як невідкладний для позачергового розгляду парламентом, повідомляє прес-служба президента.

Цей документ спрямований на вдосконалення законодавчого механізму попередження випадків подвійного громадянства через внесення змін до законів у сфері громадянства, державної служби, державної таємниці, виборчого права, діяльності судових, військових, правоохоронних органів України, тощо.

У законопроекті запропоновані зміни до 26 законів та Митного кодексу України.

Ці зміни стосуються удосконалення обліку громадян України, що мають інше громадянство (підданство), крім українського, розширення повноважень державних органів, органів місцевого самоврядування у сфері громадянства, введення обмежень для проходження державної, військової, тощо служби особами, які одночасно з громадянством України перебувають в іноземному громадянстві.

Пропонуються обмеження набуття громадянства України у спрощеному порядку особами, які скоїли злочини.

Удосконалюється механізм та розширюються підстави втрати громадянства України особами, які свідомо набули крім українського інше громадянство.

16 грудня цього року проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо громадянства" розглянутий на засіданні парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

За результатом розгляду комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити проект цього закону в першому читанні, йдеться в повідомленні.

При цьому служба з питань громадянства секретаріату президента нагадує, що в Україні діє принцип єдиного громадянства.

Водночас, "інтенсивність міграційних процесів у світі значно збільшила кількість осіб, які мають подвійне громадянство, яке стверджує правовий зв'язок особи відразу з двома державами, що може призвести до втручання у внутрішні справи іншої держави під приводом захисту своїх громадян", зазначають у СП.

Проходження державної, військової служби, служби у правоохоронних органах особами, які мають крім українського і іноземне громадянство, "загрожує національній безпеці", тоді як притягнути таких осіб до відповідальності за порушення в Україні неможливо, наголошують там.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування