Вибори обміліли до того, що "двійники" йдуть в комісії

П'ятниця, 25 грудня 2009, 14:41

Комітет виборців констатує масові відмови працювати в виборчих дільничих комісіях.

Про це йдеться в звіті КВУ за грудень.

Експерти зазначають, що переважна більшість окружних виборчих комісій вчасно сформували дільничні виборчі комісії.

Однак штаби кандидатів безвідповідально підійшли до формування своїх подань у члени ДВК. Поширеним явищем було подання до ДВК так-званих "двійників" - осіб, які були подані до складу комісії від різних кандидатів. Ця проблема носить тотальний характер (іноді до 200 "двійників" на один округ).

Частими були випадки коли громадян включали в комісії без їх відома, фальсифікуючи заяви про їх згоду працювати в комісіях.

Тому масовими стали відмови від роботи в комісіях. В деяких округах кількість відмов досягає 20-30% від загальної кількості членів ДВК, йдеться в звіті.

Найбільше в дільничних виборчих комісіях представлені кандидати Ющенко, Янукович, Тимошенко, Тігіпко, Яценюк, Литвин, Супрун, Бродський, Ратушняк, Противсіх. Найменше - Пабат і Рябоконь.

Через проблеми з формуванням ДВК майже половина дільничних виборчих комісій провела своє перше засідання пізніше передбаченого законодавством терміну. Загалом проблеми з діяльністю ДВК аналогічні проблемам, з якими стикнулися у своїй роботі окружні виборчі комісії - низька кваліфікація, погане матеріально-технічне забезпечення, постійні ротації членів ДВК та керівництва.

Різні штаби платять своїм представникам у ДВК від 600 до 1000 гривень за місяць роботи включно голосуванням 17 січня. Штаби Юлії Тимошенко і Віктора Януковича у більшості областей вже виплатили аванс. Однак починає надходити неофіційна інформація про "перекупку" штабами членів комісій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News