Україна і Росія практично вирішили нафтову проблему

Понеділок, 28 грудня 2009, 20:09

"Укртранснафта" і "Транснефть" практично врегулювали питання транзиту нафти до Європи через Україну.

Про це повідомив прес-секретар Міністерства палива та енергетики Фент Ді.

За його словами, близько 18:00 відбулася телефонна розмова міністра палива та енергетики Юрія Продана з міністром енергетики Росії Сергієм Шматко, під час якої були обговорені питання співпраці у сфері поставок нафти і її транзиту.

"Сторони досягли узгоджених позицій. За інформацією, яку надали міністрам компанії "Укртранснафта" і "Транснефть", питання гарантованих обсягів поставок нафти вже практично врегульовані", - сказав прес-секретар, повідомляють Українські новини.

За словами Ді, це дозволить "забезпечити довгострокові і стабільні поставки сировини європейським споживачам".

Він підкреслив, що технічно українська нафтотраснпортна система і компанія "Укртранснафта" повністю готові до прокачування нафти у 2010 році.

У свою чергу, офіційний представник Міненерго РФ Ірина Єсипова повідомила, що "Транснефть" і "Укртранснафта" підпишуть угоду про транзит нафти на 2010 рік до кінця 2009 року.

"Сформовано попередні домовленості щодо забезпечення поставок нафти європейським споживачам. Найближчим часом, в будь-якому випадку, до кінця року, транзитна угода на 2010 рік буде підписана", - сказала вона.

Єсипова зазначила, що в основі транзитного договору на 2010 рік будуть "базові домовленості з "Транснефтью", повідомляє Інтерфакс-Україна.

За її словами, позиція РФ полягає в тому, щоб на довгостроковій основі забезпечити стабільність поставок енергоресурсів.

"Тому російською стороною було направлено письмове повідомлення до ЄС відповідно до меморандуму про механізм раннього попередження", - сказала Єсипова, підкресливши, що таким чином РФ створила прецедент використання цього механізму.

Як відомо, раніше Росія попередила Європейський Союз про можливе припинення транзиту нафти через територію України в Словаччину, Угорщину та Чехію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування