Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко й Янукович звинувачують одне одного у фальсифікаціях

Понеділок, 11 січня 2010, 09:57

Соратники Юлії Тимошенко упевнені, що представники Партії регіонів будуть намагатися фальсифікувати вибори президента.

Бютівець Андрій Шкіль каже, що там, де в дільничній комісії майже одні регіонали, двох із них будуть відправляти йти по домах - і вони будуть не лише обслуговувати голосуючих, але й самі вкидати потрібну кількість бюлетенів.

"Особливо складно буде контролювати в Донецькій області, в інших ми дамо бій", - додає Шкіль, пише газета "Сегодня".

У Партії регіонів ці звинувачення відкидають, наголошуючи, що - на відміну від 2004 року - Віктор Янукович зараз в опозиції, а звинувачувати її в фальсифікаціях дивно.

Навпаки, "регіонал" Валерій Бондик звинувачує БЮТ у використанні адмінресурсу на виборах, зазначаючи, що в центрі й на заході бютівці мають перевагу у виборчкомах.

До того ж, стверджує він, на кожній дільниці у них буде своя людина - підконтрольний голові МВС Юрію Луценку міліціонер, який нібито буде заплющувати очі на вкидання пачок бюлетенів в урни в "бютівських" областях, але пильно стежитиме за "недопущенням фальсифікацій" там, де перевага за Партією регіонів.

"Крім того, йде повальний підкуп виборців і членів комісій. Є сотні свідчень, коли кандидати в президенти від влади пропонують за голос виборця від 50 до 250 гривень", - стверджує Бондик.

"Я особисто знаю людей, які отримали гроші від білої-сердечно-помаранчевої команди. Факти зафіксовані в Київській та Запорізькій областях. Був випадок, коли секретарю комісії запропонували 5 тисяч доларів, але ця жінка, якій у 2004-му ледь не спалили будинок за агітацію на користь Януковича, розповіла все нам", - каже він.

Адвокат Тетяна Монтян у своєму блоці розмістила відеоролик, у якому видно, як бютівські агітатори роздають пенсіонерам продуктові пайки з макаронами, рисом та олією в Будинку культури села Суворово (Одеська область).

У БЮТ усе заперечують. "Щодо вкидань бюлетенів, нам не можна цим займатися: якщо раптом хоч раз нас на цьому впіймають, це перекреслить усю нашу боротьбу з фальсифікаціями. А Луценко - він політик і має право агітувати за свого прем'єра. Але я упевнений, що міліція буде нейтральною", - каже Шкіль.

При цьому джерела й у БЮТ, і в ПР кажуть, що конкуренту можуть "накинути" до 1 млн бюлетенів (4% від звичайного числа голосуючих).

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко каже, що поки не спостерігають масових пропозицій зі скупки голосів, "але, за нашими даним, робота в цьому напрямку уже ведеться - людям обіцяють заплатити 100-150 грн.".

У міліції очікують, що скупка голосів стане "хітом" нинішніх виборів. За словами начальника одного з відділень міліції, щоб отримати гроші, продавець свого голосу повинен буде пред'явити фото на мобільний телефон своєї позначки у бюлетені.

"За це в першому турі обіцяють платити в середньому 300 грн. Розцінки в ході другого туру, швидше за все, виростуть удвічі", - каже співробітник МВС.

А тим часом інтернет пістрявіє оголошеннями "продам свій голос", відзначає видання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...