Тимошенко назвали "залізною леді", а Януковича схильним до насильства

Понеділок, 11 січня 2010, 13:42

Перспектива утвердження в Україні стабільного громадянського суспільства є хиткою, хто б не виграв вибори.

Таку думку висловлює у редакційній статті мюнхенська газета "Süddeutsche Zeitung", яку переповідає "Німецька хвиля".

"У Києві гадають, як країна зміниться при Тимошенко чи при Януковичі. У зовнішній політиці, очевидно, великих змін не буде. Україна продовжить хитання між ЄС і Росією, буде змушена його продовжити", - йдеться в статті.

"Тут Янукович і Тимошенко відрізняються хіба що в деталях. Поля для маневру у країни все одно немає, зважаючи на її залежність від російських природних ресурсів та малий інтерес до неї з боку Заходу", - зазначає німецьке видання.

Водночас, на думку його редакторів, "менш прогнозованим є внутрішньополітичний курс, який можуть обрати ці двоє (Тимошенко і Янукович)".

"Нинішній прем'єр-міністр хоч і повторює постійно гасла про демократизацію суспільства, але соратниця Ющенка в часи "помаранчевої революції" також показала, що вона схильна до авторитарного стилю керівництва. Вона вважається перфекціоністкою, яка на межі божевілля прагне всі процеси контролювати сама. Це стосується також її іміджу в ЗМІ, тому для мас-медіа можуть настати скрутні часи", - зазначається в статті.

"Натомість Янукович вивчив уроки своїх західних радників. Він, очевидно, налаштований у разі перемоги зробити жести примирення з західною Україною, яка досі не підтримує його, бо вважає політиком радянського типу", - вважає німецьке видання.

"Янукович, на користь якого 5 років тому були зманіпульовані результати президентських виборів, хоче реабілітувати себе в очах співгромадян і показати себе світу серйозним політиком - це може бути шанс для України", - зазначає "Süddeutsche Zeitung".

"Але є великий ризик, що він розставить на керівні посади багатьох соратників, у яких немає амбіцій щодо правової держави. Перспектива утвердження в Україні стабільного громадянського суспільства є хиткою, хто б не виграв вибори", - вважає ця газета.

Водночас, німецьке видання "Spiegel" у статті про Україну під заголовком "Повернення фальшувальника виборів" пише, що "через пів десятиліття після революційних подій в Україні ейфорії більше немає".

"Помаранчева революція" усунула напівавторитарний режим Кучми, є вільні вибори, різноголосі ЗМІ та сильна опозиція, але час правління Віктора Ющенка передусім навчив українців, якою хаотичною може бути демократія, якою важкою - і якою брудною", - зазначає "Spiegel".

У свою чергу, інформагентство dpa описує Тимошенко як "залізну леді", "вольову жінку" та "проєвропейського політика", а Януковича - як "противника НАТО", який "в особистому житті вважається працьовитим, але холериком зі схильністю до насильства".

Dpa зазначає, що ні Тимошенко, ні Янукович не може розраховувати на перемогу в 1-му турі.

"Опосередковано вибори мають наслідки для можливого вступу країни до НАТО і ЄС, а також для відносин із сильним сусідом Росією. Але люди передусім розчаровані тим, що обіцяна боротьба з корупцією не принесла результатів", - вважає dpa.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування