Кандидати вітали українців з Новим роком з порушеннями

Вівторок, 12 січня 2010, 11:29
 

Нацрада з телерадіомовлення угледіла низку порушень законодавства у трансляції привітань кандидатів у президенти з новорічними святами.

Про це йдеться в листі заступника голови Нацради Юрія Плаксюка на ім'я голови ЦВК Володимира Шаповала, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, він зазначає, що виступи окремих кандидатів на пост президента в ефірі декількох телерадіокомпаній транслювалися українською мовою в супроводі субтитрів українською.

"Оскільки в нашій державі мова офіційних повідомлень і реклами - українська, а вказані звернення містилися в блоках політичної реклами, то така форма трансляції новорічних привітань має ознаки порушення законів "Про мову в Україні" та "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади", - наголошується в листі.

Нацрада також зазначає, що привітання кандидатів транслювалися у форматі привітання вищих посадових осіб України та подавалися як окремий елемент програм без відбивки "політична реклама".

"Аналогічний формат привітання був використаний і лідером опозиції також на більшості загальнонаціональних телеканалів", - йдеться в листі.

Крім того, новорічне привітання одного з кандидатів, який також є відомим державним діячем, на кількох загальнонаціональних каналах подавалося без відповідної відбивки і без заставки про посаду, яку посідає кандидат.

Нацрада також зафіксувала випадки виходу в ефір роликів з новорічним привітанням кількох кандидатів на пост президента без ідентифікації звернень як політичної реклами і в якості самостійного елементу програмного наповнення.

Водночас ці ж привітання на інших каналах транслювалися як політична реклама.

Вітання одного з учасників виборчих перегонів взагалі не містило жодної ідентифікації особистості виступаючого, ще один кандидат на пост президента був представлений як лідер певної партії, наголошується в листі.

"Все вищевказане має ознаки порушення ч.10 ст.64, а в разі привітань без укладання угоди та сплати з виборчого фонду цих кандидатів ч.9 ст.61 закону "Про вибори президента України", - наголошує Нацрада.

Окремо наголошується, що до Нацради надійшло звернення жителя Фастова про те, що в ефірі "О-ТВ" транслювався відеокліп "Юля", який, на думку заявника, містив ознаки політичної агітації за одного з кандидатів на пост президента.

Разом з тим, фактів ігнорування телерадіоорганізаціями заяв претендентів на пост президента про надання їм ефірного часу на тих же умовах, що і кандидатам, які вже були в ефірі відповідної телерадіокомпанії, як і за минулі дні, не зафіксовано.

Як відомо, новорічне привітання Віктора Януковича транслювалося на кількох телеканалах російською мовою з українськими субтитрами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування