"Газпром" готується захищати газові угоди з Україною

Середа, 13 січня 2010, 08:31

У "Газпромі" побоюються перегляду контрактів на постачання газу в Україну 9 січня 2009 року після зміни влади в країні.

Юридичний департамент російського газового холдингу вже приступив до підготовки лінії захисту в судах цих угод, розповіло високопоставлене джерело в компанії газеті "Комерсант-Україна".

"Кандидат, який, за даними соцопитувань, має найбільші шанси стати президентом, уже завив про намір переглянути ці договори. Тому у вівторок було дано доручення підготувати стратегію їхнього захисту", - заявив співрозмовник газети.

Як відомо, раніше необхідність перегляду чинних контрактів на постачання газу визнавав кандидат у президенти України Віктор Янукович, на цьому ж наполягав чинний президент Віктор Ющенко.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов 9 січня висловив надію, що новий президент України все ж таки не стане переглядати газові угоди.

"Контракти довгострокові за шведським правом, і тільки через те, що зміниться політичне керівництво, претендувати на зміну контрактів навряд чи вийде", - сказав він.

Купріянов також підкреслив, що середня ставка транзиту російського газу через Україну в розмірі $2,7 за тисячу кубометрів на 100 км у 2010 році є ринковою.

Водночас, високопоставлене джерело в Партії регіонів каже, що якщо Янукович стане президентом, він має намір активно скористатися рішенням Ради національної безпеки й оборони, ухваленим у 2008 році, яке приписувало Кабміну вести переговори в газовій сфері за директивами, затвердженими президентом.

"Наша позиція полягатиме в тому, що якщо Росія не готова постачати нам газ, то ми можемо купувати його в Туркменії, де є його надлишки і ціна цілком прийнятна", - сказав співрозмовник газети в ПР.

Джерело пояснило, що Україна може домогтися поступок від Росії, спираючись, насамперед, на свій статус монопольного транзитера газу.

Співрозмовник стверджує, що в "Газпромі" не зацікавлені в припиненні постачань газу в країни Євросоюзу через Україну, оскільки збитки в цьому випадку лягають на російську, а не на українську сторону.

Президент Київського міжнародного енергетичного клуба 2Q-club Олександр Тодійчук каже, що зараз найкраща ситуація для перегляду цін на газ, що постачається в Україну: ціни на природний газ у світі падають, а ціна російського газу в Україні "постійно росте і зараз вища, ніж у країнах Євросоюзу", які розташовані далі.

А радник прем'єра України, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима говорить, що головним козирем у переговорах між Україною і Росією була наявність обхідних газопроводів, "однак останнім часом у зв'язку з падінням постачань російського газу в Європу необхідність будівництва таких трубопроводів відпадає".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...