Ізраїль таки скасує візи українцям?

Четвер, 14 січня 2010, 08:53

Пропозицію щодо запровадження безвізового режиму між Україною та Ізраїлем за два тижні буде винесено на розгляд ізраїльського Кабміну.

Незгодні із цією ініціативою члени урядової коаліції пообіцяли більше не блокувати слухання з цього питання, передає "Бі-Бі-Сі".

Таких домовленостей було досягнуто в Ізраїлі у ході позачергових міжміністерських слухань, присвячених темі безвізового режиму з Україною.

За два тижні усі відповідні відомства мають провести додаткові консультації.

Принципової домовленості щодо скасування візового режиму було досягнуто на початку грудня у ході переговорів, які відбулися в Києві між главою МЗС Ізраїлю Авігдором Ліберманом і його українським колегою.

Тоді ж було визначено і термін підписання офіційної угоди - червень 2010 року, повідомив міністр закордонних справ Ізраїлю, посилаючись на модель переговорів щодо візового питання з Росією.

"За нашим попереднім досвідом, це зайняло у нас тоді з Росією півроку. Це відпрацювання таких технічних деталей. Сподіваюся, ми зможемо втриматися у цих рамках у всьому, що пов'язано з Україною", - сказав Ліберман.

Втім, спроба голови ізраїльського МЗС винести це питання на розгляд Кабміну наштовхнулася на різку незгоду міністра внутрішніх справ країни Елі Ішая.

Перше засідання Кабміну Ізраїлю з цієї теми мало відбутися ще наприкінці грудня. Проте, Ішай щоразу блокував внесення української теми у порядок денний. Він стверджував, що запровадження безвізового режиму з Києвом призведе до збільшення криміналу й виникнення відкритого ринку торгівлі живим товаром.

Різкі вислови Ішая викликали хвилю обурення серед інших учасників коаліції.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху призначив міжміністерські слухання, аби й противники, і прибічники безвізового режиму виступили зі своїми  аргументами.

Представники МЗС і Мінтуризму Ізраїлю переконують, що скасування віз не лише полегшить доступ українським прочанам до християнських святинь та ізраїльським до юдейської святині в Умані, але й принесе суттєві прибутки економікам обох країн.

Посол України в Ізраїлі Ігор Тимофєєв також вважає, що скасування віз - "процес обопільно вигідний" для України та Ізраїлю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...